Expedierile mondiale de smartphone-uri vor scădea cu 12% în anul 2020, la 1,2 milioane de unități, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piață, International Data Corporation (IDC), fiind cea mai mare scădere din istorie, din cauza pandemiei de Coronavirus.
Deoarece impactul economic al crizei Covid-19 continuă să afecteze bugetul consumatorilor, producătorii nu se așteaptă ca livrările să revină la creștere, decât în primul trimestru al anului 2021. Pandemia a cauzat pierderi și în cazul firmelor importante de smartphone-uri, precum Apple Inc și Samsung Electronics Co.
„Blocările la nivel global și creșterea șomajului au redus încrederea consumatorilor, pentru care, prioritare sunt acum bunurile esențiale, afectând direct piața telefoanelor inteligente pe termen scurt.” a spus Sangeetika Srivastava, analist senior de cercetare cu IDC.
În China, cea mai mare parte dintre fabricile de smartphone-uri și-au reluat activitatea și magazinele s-au deschis cu unele restricții de călătorie și logistică, ceea ce a determinat IDC să creadă că piața internă din China va avea o scădere cu o singură cifră în anul 2020. În schimb, în Europa, în special în țările puternic afectate, precum Italia și Spania, va exista o scădere cu două cifre în acest an. Cu toate acestea, IDC se așteaptă ca cei mai buni vânzători din regiune să-și mențină cota de piață determinată de strategii rotative, cum ar fi lansări flagship mai mari și formarea de amprente de comerț electronic mai puternice.
„Nu există nicio îndoială că provocările rămân în viitor pentru industria smartphone-urilor și credem că încetinirea economică va provoca o anumită fluctuație în privința vânzărilor și a nivelului de prețuri. Bugetul cumpărătorilor se va îndrepta spre dispozitivele care sunt mai puțin mobile decât smartphone-urile (PC, monitoare), iar acest lucru va duce la smartphone-uri 5G la un preț și mai agresiv decât ne așteptam înainte de pandemie.” a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului cu IDC.
Firma de cercetare TrendForce a declarat în aprilie că se așteaptă ca producția globală de smartphone-uri să aibă scăderi record de 16,5% în luna iunie, comparativ cu anul anterior.
Sursa: Pixabay
Andreea Spînu