Bibliotecile își redeschid porțile pentru public. Între măsuri: rezervarea lucrărilor telefonic sau online și dezinfectarea documentelor

UBB UBB Radio

Bibliotecile își redeschid treptat porțile o dată cu intrarea în vigoare a stării de alertă, însă preluarea și restituirea cărților se vor desfășura după reguli stricte. Rezervare lucrărilor telefonic sau prin e-mail și stabilirea unor intervale orare pentru a evita aglomerarea sunt doar câteva dintre măsurile care trebuie respectate în cadrul bibliotecilor, se menționează într-un document care reglementează desfășurarea activităților cu publicul din biblioteci, publicat în Monitorul Oficial.

Conform documentului, bibliotecile se vor deschide gradual și vor respecta o serie de măsuri de siguranță pentru evitarea răspândirii noului coronavirus. Astfel, la măsurile stabilite de Guvern (purtarea obligatorie a măștilor de protecție în spații închise și distanțarea socială), în cazul bibliotecilor apare o măsură nouă care se referă la  limitarea accesul la calculatoare, iar în cazul în care acestea nu sunt dezinfectate, serviciul se va anula.

De asemenea, documentul precizează cum trebuie amenajat spațiul de lucru astfel încât angajații și cei dornici de lectură să fie în siguranță: biroul de recepție va fi amenajat astfel încât să existe mai multe spații de lucru separate aflate la cel puțin 1,5 metri unul de altul, fiecare angajat va avea spațiul său, iar recepția și birourile de împrumut vor trebui să aibă instalate ecrane de protecție.

Potrivit reglementărilor publicate în Monitorul Oficial, cei care doresc să  împrumute cărți vor avea nevoie de  rezervare telefonică sau online a lucrărilor, cu stabilirea unor intervale orare de ridicare a cărților pentru a se evita aglomerările de cititori. Mai mult, personalul bibliotecii va merge la rafturi pentru a procura documentele cerute de utilizator pentru a se limita numărul persoanelor care ating un obiect.

În urma măsurilor stabilite, Biblioteca Central Universitară  „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (BCU) a decis să își redeschidă porțile pentru public, din 18 mai. În perioada 18-31 mai 2020 BCU oferă serviciu de împrumut și livrare la domiciliu a cărților pentru profesori, cercetători, doctoranzi, profesori din sistemul de învățământ gimnazial, liceal și studenți. Solicitările se vor face online din catalogul bibliotecii și se vor servi zilnic între (9:00-12:00). De asemenea, restituirea publicațiilor se va face doar la sediul central al bibliotecii în același interval orar, restul filialelor vor rămâne închise, iar preluarea-restituirea cărților se va face cu respectarea tuturor normelor impuse de situația actuală, se notează într-un document publicat pe site-ul BCU.

Din 18 mai și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca își va relua activitatea cu publicul treptat, în condiții de maximă siguranță. Astfel, în prima etapă biblioteca se va ocupa de înscrierea la bibliotecă, împrumut de documente la domiciliu și restituirea de documente, urmând ca restul activităților să fie reluate treptat în perioada următoare, în funcție de recomandările autorităților, reiese dintr-un anunț aflat pe site-ul bibliotecii.

Ambele biblioteci, atât BCU, cât și Biblioteca Județeană au anunțat pe site-urile oficiale că deocamdată evenimentele culturale și educative vor fi interzise în biblioteci, la fel și accesul în sălile de lectură cu suprafețe mici. Toate acestea vor fi reluate treptat conform măsurilor impuse de autorități.

Spre deosebire de bibliotecile mari care se deschid treptat, biblioteca Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) va rămâne momentan închisă, dar administrația FSPAC a lansat o bibliotecă virtuală, unde studenții se pot loga cu codul matricol, iar astfel au acces la sute de documente scanate din toate domeniile, pentru toate specializările. Biblioteca virtuală are rolul de ai ajuta pe studenții FSPAC în pregătirea pentru sesiune, ca aceștia să nu fie să se deplaseze fizic la bibliotecă, anunță o postarea de pe pagina oficială de Facebook a FSPAC.

Potrivit reglementării menționate mai sus, documentele restituite vor intra in perioadă de carantină, dacă dezinfectarea lor nu este posibilă. Astfel, în cazul documentelor reprezentând cărții, reviste etc., pe hârtie fără element plastic, se recomandă trei zile de carantină, iar în cazul documentelor pe hârtie cu coperte laminate- 10 zile de carantină sau dezinfectarea copertelor, urmată de trei zile de carantină. În ceea ce privește documentele de plastic (CD/DVD) se recomandă 10 zile de carantină sau dezinfectare.

În final, documentul amintește că, lucrările care au rămas în bibliotecă și nu au fost manipulate în timpul izolării pot fi folosite în continuare fără a mai fi dezinfectate.

Sursa: Facebook BCU

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts