„Music expresses that which cannot be said and what is impossible to keep silent.”(Victor Hugo).
Încă din toate timpurile muzica înseamnă viață. Este cea mai pură modalitate de a aduce oamenii aproape, de a reuși să ne conectăm unii cu ceilalți și de a trăi dincolo de limitele propriilor gânduri. Muzica a apărut odată cu noi și a continuat să evolueze întocmai.
Trăim în secolul vitezei, iar ultimii ani din industria muzicală s-au făcut remarcați prin genuri precum hip-hop, pop, heavy metal sau muzică electronică. Festivalurile au luat mare amploare și au devenit din ce în ce mai îndrăgite de participanții care doresc să se distreze timp de câteva zile. Fie că ești la un astfel de festival, în fața televizorului sau în drum spre facultate cu căștile în urechi, muzica ne înconjoară și face parte din noi.
Acest lucru este valabil de generații întregi, căci indiferent de perioadele diferite în care trăiau cei din urma noastră, muzica reprezintă elementul comun care ne leagă. Dacă nopțile noastre din weekend înseamnă petreceri până dimineața în cluburi cu muzică techno sau latino, părinții și bunicii noștri se distrau acum mai bine de 50 de ani pe muzică disco, niciunde altundeva decât la discotecă. Toate serile de acest gen erau marcate de cântece ale formațiilor precum ABBA, Boney M sau Modern Talking.
ABBA este o formație suedeză care s-a bucurat de un real succes în perioada anilor ’70-’80, aducând muzica disco, pop și pop-rock la un alt nivel. Milioane de albume au fost vândute pe glob, iar melodiile lor rămân și astăzi un bun prilej de întoarcere în timp. Printre cele mai cunoscute hit-uri se numără Mamma Mia, Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme! sau celebrul Happy New Year, care se aude la majoritatea revelioanelor.
Stilul disco a fost caracterizat și de vestimentația specifică anilor ’70-’80, care în mare parte însemna libertate și non-conformism.
De altfel, la fel de predominant în acea perioadă ca și în zilele noastre, a fost stilul rock. Considerat unul dintre cele mai apreciate, dar și cele mai controversate stiluri muzicale, rock-ul a devenit o armă a rebeliunii și a libertății de exprimare. A ajutat la conturarea personalității multor adolescenți și a încurajat acceptarea de sine. Metalica, The Rolling Stones sau Queen sunt doar câteva dintre trupele care au reprezentat muzica rock în această perioadă.
QUEEN rămâne cunoscută drept una dintre cele mai bune și iubite formații rock din toate timpurile, cu o influență deosebit de puternică. Membrii trupei au lăsat piese precum Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, Somebody To Love sau Under Pressure să dăinuie până în prezent și să inspire milioane de oameni.
Un altfel de gen muzical, foarte repede răspândit și însușit de tineri, a fost stilul reggae. Fiind o combinație între ska și rocksteady, muzica reggae sau muzica afro-jamaicană, a avut o influență pozitivă pentru fanii din întreaga lume, reprezentând un îndemn de pace și iubire în rândul populațiilor. Cel mai îndrăgit și reprezentativ artist pentru muzica reggae a fost Bob Marley, considerat a fi însuși întruchiparea acestui stil.
BOB MARLEY a fost „părintele” muzicii reggae, producând cele mai multe piese de succes până în prezent. Melodiile sale sunt bazate pe credința Rastafari și toate conțin mesaje profunde cu accent pe dragoste și acceptare. Printre cele mai fredonate hit-uri ale artistului se numără One Love, No Woman, No Cry, Could You Be Loved sau Three Little Birds.
În anii ’90 , un succes din ce în ce mai tare începe să îl aibă muzica rap. Fiind tot mai apreciată de tineri și considerând-o o modalitate mult mai directă de a se exprima și a trimite versuri cu mesaj peste tot în lume, nume de rapperi ies la iveală și rămân idolatrizate până în prezent. 2Pac, Snoop Dogg sau Eminem sunt doar câțiva dintre cei mai buni cântăreți de muzică rap care au debutat la începutul anilor ’90.
2PAC a fost un artist american considerat unul dintre cei mai buni și cei mai bine vânduți rapperi care au existat. Melodiile sale abordează marile probleme din societate, inegalitatea între rase, consumul de droguri, cât și realități despre viața din ghetouri. Printre cele mai iubite piese ale sale sunt și Hit Em ’Up, Changes, Ghetto Gospel sau California Love.
Pe de altă parte, muzica pop a anilor ’90 a fost marcată de formații ca NSYNC, Backstreet Boys sau Ace of Base. Era un gen muzical preferat la petreceri și reușea să strângă sute de oameni în același loc. În prezent, muzica pop a anilor ’90 este una dintre cele mai abordate tematici în marile cluburi.
NSYNC sau ’N Sync a fost trupa adorată de toate adolescentele și auzită la toate posturile de radio. De multe ori pusă în opoziție cu Backstreet Boys, cântecele celor de la NSYNC s-au bucurat de un imens succes până la începuturile anilor 2000. Bye Bye Bye, This I Promise You, I Want You Back sau It’s Gonna Be Me sunt doar câteva dintre hit-urile lansate de aceștia.
La fel ca și muzica pop, muzica eurodance a luat amploare în anii ’90, devenind unul dintre cele mai ascultate stiluri muzicale. Un fel de muzică electronică, prin eurodance se înțelege un ritm dansant, captivant și plin de energie. Ceea ce diferențiază eurodance-ul de celelalte stiluri muzicale este sintetizarea elecronică a instrumentelor. Printre reprezentanții acestui gen, remarcăm nume precum Captain Hollywood Project, Haddaway sau DJ BoBo.
DJ BOBO a fost probabil Armin van Buuren al anilor ’90. Cu melodii energice, versuri pozitive și felul său unic de a interacționa cu publicul, DJ BoBo a fost un foarte iubit creator de muzică eurodance. Cele mai faimoase melodii ale sale sunt Everybody, Freedom, Let The dream Come True și Love Is All Around.
Odată cu începuturile anilor 2000, a început și formarea vedetelor actuale. Indiferent de genul muzical abordat, nume precum Britney Spears, Christina Aguilera, Madonna, Beyonce și mulții alții au devenit faimoase la nivel mondial și au continuat să aducă muzică în viețile noastre.
Indiferent de trecerea anilor, multe dintre hit-urile de acum zeci de ani sunt în continuare ascultate de oameni, oferind aceeași emoție și aceleași sentimente. Printre posturile de radio care difuzează astfel de piese, se numără Magic FM, Rock FM și Europa FM. De altfel, YouTube-ul rămâne o sursă sigură de a asculta ce muzică îți dorești, având la dispoziție playlist-uri de zeci de melodii cu cele mai tari hit-uri ale anilor ’70, ’80, ’90 sau 2000, ce au strâns milioane de vizualizări.
Un studiu Eurostat arată că Finlanda, Suedia și Grecia sunt cap de listă la ascultarea muzicii prin intermediul serviciilor de radio web sau streaming, cu un procent de peste 70% dintre utilizatorii de internet cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani. La polul opus fiind situate Belgia și Letonia cu procente de 42%, respectiv 47%.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, un alt studiu expune la nivel financiar, exportul de instrumente muzicale în anul 2018. Peste 1,9 miliarde de EURO au fost încasați din exportul de instrumente muzicale de către statele membre ale Uniunii Europene, aproape două treimi dintre acestea fiind tranzacționate în UE. Cei trei exportatori principali au fost Germania (642 milioane EUR), Olanda (310 milioane EUR) și Franța (259 milioane EUR), fiind urmate de către Italia, Regatul Unit și Belgia.
Importurile UE de instrumente muzicale provin în principal din China, dar în 2018 statele membre au importat instrumente muzicale cu o valoare de peste 1,1 miliarde de EURO și din țări non-UE. Principalii importatori au fost China (453 milioane EUR), Statele Unite (220 milioane EUR), Indonezia(218 milioane EUR) și Japonia (116 milioane EUR).
Sursa: Unsplash
Bianca Dogaru