PE face apel pentru reglementarea comercializării produselor alimentare clonate

Sănătate UBB Radio

Vicepreşedintele Parlamentului European, Gianni Pittella, a atras atenția atenția, astăzi, într-o dezbatere în plen, asupra faptului că vânzarea de produse alimentare provenite din animale clonate va continua să fie permisă în UE fără cerinţele de etichetare. El a cerut Comisiei să prezinte o propunere legislativă cât mai urgent.

Pittella a declarat că eşecul discuţiilor „a amânat şansa consumatorilor de a avea informaţii clare cu privire la ceea ce mănâncă” şi a subliniat că Parlamentul ar fi fost dispus să accepte un compromis, care nu ar garanta acest „drept de bază”.

Raportorul Kartika Liotard a dezvăluit că propria consultanţă juridică a Consiliului nu a fost în concordanţă cu declaraţiile din partea preşedinţiei maghiare şi Comisiei Europeane, potrivit cărora poziţia Parlamentului ar contraveni normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ar declanșa un război comercial. Liotard a citit dintr-un document intern că „interdicţiile de produse alimentare provenind din animale clonate şi descendenţii de produse alimentare provenind din descendenţi de clone ar putea fi justificate pe baza unor „considerente etice” ale consumatorilor.

Un reprezentant al Ministrerului maghiar, Enikő Győri, a replicat că au existat preocupări reale cu privire la regulile comerţului internaţional. Comisarul John Dalli a asigurat deputaţii că nu vor fi întârzieri nejustificate în propunerea unei noi legislaţii.

_________

Ana Giol

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts