Deputații europeni solicită sancțiuni mai stricte împotriva Siriei

Internaţional

Poziția Uniunii Europene trebuie să fie mai unită și mai puternică în ceea ce privește mișcările arabe, potrivit unei solicitări a deputaților aparținând grupurilor politice PPE și S&D, în cadrul dezbaterii de miercuri cu șeful UE pentru politică externă, Catherine Ashton. Grupurile politice ALDE, ECR și Verzii au criticat poziția UE față de Siria, catalogând-o drept neechilibrată și au solicitat ca președintele Bassar Al-Assad să fie inclus pe lista oficialilor sirieni sancționați de UE.

Situația din Siria este „un mare dezastru” și devine un „Tiananmen arab”, a declarat liderul Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Guy Verhoftsadt, în cadrul dezbaterii.

Printre solicitările adresate de deputații europeni în aceste rezoluții se numără impunerea de către statele membre UE a unui embargo privind armele împotriva Siriei, Bahrain-ului și Yemen-ului și solicitarea unui moratoriu împotriva execuțiilor a patru protestatari din Bahrain. Parlamentul a solicitat în mod expres ca Uniunea Europeană să suspende negocierile pentru Acordul de Asociere cu Siria. De asemenea, politicienii s-au arătat preocupați și de intensificarea presiunilor pentru eliberarea prizonierilor politici din Belarus și investigarea presupusului trafic de organe din Kosovo.

În timp ce majoritatea grupurilor au solicitat ca impozitele palestiniene să fie returnate de Israel teritoriilor palestiniene, grupurile ECR și ALE au fost împotriva menținerii relațiilor UE cu Hamas, în ciuda recentei reconcilieri cu Fatah.

„Poziția noastră referitoare la Hamas nu s-a schimbat, deși nu consider că flotila este răspunsul corect la situația umanitară din Gaza.”, a declarat Ashton.

Parlamentul a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să învețe din experiențele trecute și anume respectarea drepturilor omului trebuie să ocupe un loc prioritar în cadrul relațiilor cu țări terțe și în acordurile internaționale, cum sunt cele negociate momentan cu Rusia și India.

Pentru a întări importanța UE în cadrul organizațiilor multilaterale importante, María Muñiz de Urquiza solicită reformarea Națiunilor Unite, pentru a permite Uniunii să beneficieze de un loc permanent în Consiliul de Securitate. Adunarea Generală a ONU a votat pe 3 mai acordarea Uniunii Europene statutului de observator în cadrul sistemului ONU.

__________________

Ana Giol

Foto: rakeshbera.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts