India şi Japonia pot obţine sprijin economic condiţionat

Economie Internaţional

Japonia trebuie să îşi reducă barierele sale non-comerciale suplimentare înainte de începerea negocierilor pentru un acord de comerţ liber, iar acordul de liber schimb în curs de negociere cu India ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul anului, spun deputaţii europeni.

Deputaţii europeni susţin că o clauză de salvgardare ar trebui să fie inclusă în orice acord viitor, în special în sectoare sensibile, cum ar fi industria auto, electronica, industria de aviaţie şi maşini.

Membrii Parlamentului sunt dezamăgiți de progresul lent din cadrul negocierilor, lansate în iunie 2007, pentru un acord de comerţ liber UE-India, şi fac apel către ambele părţi pentru a termina lucrul până la sfârşitul anului.

Într-o rezoluţie adoptată cu 390 voturi pentru, 276 împotrivă şi 10 abţineri, se constată faptul că obiectivul general al acordului ar trebui să fie eliminarea totală a datoriei reciproce pentru toate produsele industriale, inclusiv în sectoare sensibile, cum ar fi autoturisme.

Parlamentul a adăugat că acordul ar trebui să includă un capitol privind investiţiile, şi pledează pentru un compromis pentru a permite accesul la medicamente esenţiale.

Comerţul UE-Japonia este în valoare de 120 de miliarde de euro pe an.

___________

Ana Giol

Foto: altergroup.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts