Remus Țiplea este un renumit fotograf din Negrești-Oaș, care s-a remarcat prin „talentul” său de a fotografia diverse lucruri. Fotografiile sale au apărut în mai multe publicații de prestigiu atât din România, cât și din străinătate.
În încercarea de a afla mai multe detalii legate de fotografie, l-am rugat să îmi răspundă la câteva întrebari. Acesta mi-a acordat un interviu spectaculos, în care evidențiază tehnicile specifice acestui domeniu.
Cum ți-ai descoperit acest „talent”?
Totul a început dintr-o joacă. Într-o zi am decis să îl fotografiez pe fiul meu, Vlad, nimic neobișnuit, făcând fotografii banale, ca orice începător.
Acest „microb” m-a atras tot mai mult și am hotărât să îmi printez fotografiile la un studio din Negrești-Oaș.
De aici a început totul.
Ce te-a făcut să continui să fotografiezi?
Începutul a fost cel mai greu deoarece nu am știut nici măcar cum se editează o fotografie, dar am fost ajutat de un alt fotograf negreștean, care m-a și înscris în primul concurs la care am participat.
M-am înscris în tot mai multe concursuri, în care eram câștigător sau cel puțin finalist. Acest fapt m-a ambiționat să continui, să mă perfecționez, să devin cel mai bun.
Pe ce tip de fotografie te axezi?
În general, eu fotografiez orice, însă fotografia documentară m-a atras cel mai mult. Consider că fotografia documentară este mai bună, mai utilă, mai valoroasă și mai de viitor decât cea de tip portret sau peisajele.
Ai câștigat vreun concurs de amploare?
De-a lungul timpului am participat la multe concursuri, care m-au făcut să fiu tot mai bun.
Am ajuns în finala concursului de la Sony World Photography cu un proiect intitulat „Ciurdarii satului”, proiect pentru care a trebuit să merg în satele din vecinătatea Negreștiului pentu a fotografia diferite ciurde.
Am fost contactat de un redactor de la Huffington Post, care mi-a cerut un proiect numit „Bulbucații”, din care au luat fotografii cărora le-au pus replici haioase, deoarece asemănau „bulbucații” cu membrii familiei The Simpsons. Așa a ajuns ca, spre surprinderea mea, una din fotografii să fie publicată și în renumita revistă din Marea Britanie, The Guardian.
M-am înscris pe un site numit „Your Shot”, unde mi-am încărcat mai multe fotografii deoarece se făceau selecții în fiecare zi, urmând ca în ziua de duminică să fie anunțată fotografia câștigătoare. Mi-au postat o fotografie în revistă, o fotografie făcută la ziua de Luminații din zona Oașului.
Ai întâmpinat probleme în timp ce te deplasai în diverse locuri pentru a face fotografii inedite?
Nu știu dacă le-aș numi tocmai „probleme”, însă, în timp ce eram la ciurdă, pentru proiectul „Ciurdarii satului”, am fost mușcat de câinele care păzea ciurda, iar unii ciobani nu au vrut să se lase fotografiați, folosind agresiunea verbală pentru a mă îndepărta.
Am fost nevoit să merg pe teren, să îndur frigul sau căldura neiertătoare, să mă îmbolnăvesc din această cauză, dar nu vreau să mă plâng pentru că ador această „meserie” cum imi place să o numesc.
Ai renunțat sau ai avut curajul de a continua?
Mi-a fost frică, recunosc, dar nu am renuțat deoarece și un fotograf bun, la fel ca un jurnalist bun, trebuie să aibă curaj, să nu renunțe așa de ușor, să aibă puțină adrenalină în el, că doar așa voi obține cele mai bune fotografii.
Ce planuri de viitor ai?
Mi-am propus ca pe viitor să mă axez pe multiple proiecte, un proiect la care lucrez acum, care va dura o perioadă mai îndelungată, este legat de diferite culte Bisericești, diferite obiceiuri religioase.
Îmi doresc să reușesc să realizez o carte, în care să îmi prezint colecțiile.
– Realizat de Teodora Bilț / Sursa fotografiilor: Arhivă personală