Moș Crăciun a ajuns în Cluj-Napoca

Din oraş Divertisment

Renumitul Moș Crăciun a ajuns, pentru două zile, în Cluj-Napoca alături de caravana Coca-Cola pentru a-i bucura pe clujeni și nu numai.

Caravana Coca-Cola (2)

Cel mai cunoscut personaj legat de sărbătorile de iarnă este, fără îndoială, Moş Crăciun. Acesta a apărut în secolul al XIX-lea, în 1860 când cotidianul american Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele.

Puțini dintre noi știm că Moş Crăciun, cel pe care-l cunoaște toată lumea de azi, cel cu o burtă durdulie, un aer jovial, costumul său roşu a fost desenat de Haddon Sundblom pentru o campanie publicitară. Chiar şi în ziua de astăzi, Coca-Cola foloseşte aceeaşi imagine a lui Moş Crăciun în spoturile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În perioada 3-15 decembrie caravana Coca-Cola încearcă să aducă zâmbetul pe fața românilor din 5 orașe (București, Iași, Timișoara, Cluj, Ploiești). Un camion ca și cel din  reclame a fost parcat în apropiere de Piața Unirii, loc în care clujenii pot să-l întâlnească pe Moș Crăciun, sau chiar să devină ei Moș Crăciun:

Invităm pe toată lumea să doneze energie cu ajutorul telefonului mobil pentru ca locuitorii din satul Pietroasele din județul Buzău să aibă un Crăciun luminat. Noi, Crăciunițele împreună cu Moș Crăciun vă așteptăm în Piața Unirii în data de 11-12 decembrie, de la ora 15 la 21.

a declarat Ana-Maria Nica.

Un panou fotovoltaic a fost instalat în Piața Unirii, automatul special Coca-Cola putând măsura energia generată de telefonul mobil, atunci când ecranul activ al acestuia este plasat în dreptul panoului.

Moş Crăciun este un bătrân bun şi blând, cu barba albă, care aduce daruri copiilor cuminți. Figura sa a fost inspirată de aceea a lui Moş Nicolae şi chiar numele său american, Santa Claus, este pronunţia în engleză a numelui danez al Sfântului Nicolae: Sinter Klaas. Britanicii îi spun Father Christmas, iar francezii îl numesc Pere Noel. În România, în timpul regimului comunist, Moş Crăciun a devenit Moş Gerilă.

– Elena Stolerciuc / Sursa fotografiei: Revista Piața

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts