La doar 23 de ani, Bernadette, o tânără absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și a Facultății de Psihologie, a hotărât că o afacere deosebită o va scoate din tipare. Tânăra și-a deschis, împreună cu iubitul ei, un fast-food unde prepară burgeri negri cu cerneală de sepie.
Cum te-ai hotărât să deschizi un fast-food?
Nu e în totalitate un fast-food, în sensul că noi preparăm doar burgeri. A fost ideea prietenului meu. El gătea burgeri acasă pentru prietenii noștri și aceștia, foarte încântați, i-au propus să își deschidă o mică afacere.
Ce v-a influențat în alegerea burgerilor negri?
Nimic, a fost pur și simplu o idee. Nu am mai văzut așa ceva înainte, cel puțin în România. Iar prietenul meu își dorea ceva mai deosebit. Inițial, ne-am gândit la colorant. Apoi a căutat pe Internet, am încercat cu cerneală de sepie și am văzut că gustul e același, așa că această alegere a fost mai favorabilă pentru noi. Am încercat să facem burgerul mai colorat, să pară mai viu. Să fie chifla neagră, salata verde, roșia… să îi dăm viață.
Care este procedura de colorare a burgerilor?
Procedura e una simplă și normală. Cerneala de sepie se amestecă în compoziția burgerului. La un kilogram de făină se adaugă 6 grame de cerneală de sepie.
Ce fel de carne conțin acești burgeri?
Carne de vită sau de curcan. O procurăm de la măcelărie și o preparăm noi. Alegem carnea să fie cât mai bună, o condimentăm și îi dăm formă. Chiar unii oameni vin și ne recomandă carnea să fie puțin mai grasă, pentru că așa se mănâncă burgerii.
Ce părere au clienții despre burgerii negri?
Inițial am mers pe varianta clasică. Făceam burgeri negri doar pentru prieteni. Oamenii din auzite aflau, veneau și ne cereau burgeri negri. Din câte am observat sunt foarte receptivi și deschiși la tot ce e nou.
Au fost și oameni care au privit acești burgeri într-un mod ciudat?
Da, chiar au fost. Au venit foarte mulți străini și toți au rămas surprinși. O singură doamnă din America a spus că ce avem noi nu se compară deloc, că totul e mai bun în America. Însă a fost încântată foarte mult de carne. Spunea că e bine gătită și că are gust.
V-a fost teamă de eșec la început?
Mie sincer da, prietenului meu nu. El era foarte calm, era ok. Eu însă, îmi făceam tot felul de gânduri. Pentru că să investești degeaba e o pierdere totuși. Nu e scumpă cerneala de sepie, însă aparatura da. Într-un final mi-am depășit teama datorită lui, iar acum totul merge ok.
Cum ți-a schimbat viața ideea cu burgerii negri?
E mult de lucru, multe ore în plus pe lângă școală. Eu mă ocup de partea cu hârtiile și e mult de umblat, dar per total îmi place. Deocamdată fast-food-ul e închis, am zis că vom merge mai mult la festivaluri pentru că pe timp de vară nu prea ai unde. Iarna a fost greu. Sărbători nu am avut deloc, a fost destul de greu. Dar merită. De curând ne-am depus și actele pentru Electric Castle, iar acum așteptăm o confirmare. În principiu vom merge și acolo.
Cum ți-ai descrie afacerea în 3 cuvinte?
E frumoasă, interesantă și e de noutate.
Ce sfaturi ai da unui student care vrea să iasă din tipare printr-o idee neobișnuită?
Să se gândească foarte bine la tot înainte de a-și pune ideea în practică. Toate riscurile și tot efortul. Totuși, va face o investiție destul de mare. Să fie atent ca aceasta să merite.
– Mădălina-Maria Stînea / Sursa fotografiei: www.ziare.com