Știm cu toții ce înseamnă artă, unii o înțeleg mai bine, alții nu prea. Sub orice formă, arta ne ajută la înțelegerea frumosului și descoperirea de sine. Cu toții suntem artă, iar pentru o viață mai bine proporționată, avem nevoie să vedem frumosul în viețile noastre.
Nu ne-am vedea viața fără muzica pe care o ascultăm în drum spre facultate, fără fotografiile și picturile care ne inspiră zi de zi. Când obosim și avem nevoie de o mică pauză, când vrem să fugim de rutina zilnică și de orașul aglomerat, facem asta prin artă.
Ne punem căștile și îi dăm drumul melodiei preferate, mergem la un film sau la o piesă de teatru. Facem asta prin diverse ramuri ale artei. Cineva o face prin pictură. O metodă interesantă prin care, doamna Ioana, înceară să -i învețe pe ceilalți cum să își redescopere ideile creative și inspirația este pictura intuitivă.
«Pictura intuitivă este un tip de pictură abstractă, realizată cu ajutorul intuiției, adică facem ce ne vine pe moment. La atelier nu este sută la sută intuitiv, este un proces ușor dirijat.»
Atelierul a fost realizat în două ședințe, care s-au desfășurat în zile diferite și în câteva etape. Începând cu desenarea culorilor calde, după care au urmat culorile reci, conturarea formelor dorite, folosirea anumitor culori pentru a le da formelor claritate și ultima etapă în care adaugi mici detalii pentru înfrumusețare tabloului.
În prima zi am ajuns acolo înaintea participanților, iar doamna Ioana m-a așteptat cu zâmbetul pe buze și m-a invitat în atelierul ei, care se află într-un mediu sedativ; ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor sunt singurele sunete pe care le auzeai, puteai să uiți că ești în Cluj. Intrând înăuntru unde totul era pregătit pentru o nouă ședință: instrumentele aranjate, culorile alese și pregătite pentru a fi încercate pe cartonul pânzat, vopselele, tușurile și tot felul de instrumente puse pe masă în așteptare participanțiilor să vină și să creeze ceva inedit cu ajutorul lor.
Pe lângă toate uneltele, doamna Ioana le-a pregătit novicelor săi și niște modele cum o să arate pictura la sfârșit. După ce m-am uitat puțin împrejur, pe lângă picturi, am observat și lucrări din ceramică, lămpi abajurate și diverse obiecte decorative confecționate din materiale variate. Doamna Ioana cu zâmbetul pe buze mi-a explicat că pictura nu este singura ramură din artă cu care se ocupă și că are diferite ședințe în acest domeniu. De exemplu, icoanele pe sticlă sau atelierele de ceramică și pictură pentru copiii sunt unele dintre ele.
În timp ce discutam, încet au încput să vină și participanții, pe care doamna Ioana îi intâmpina ca pe oaspeții săi, îi ruga să își facă cunoștință între ei și să se simtă cât mai comod posibi, le-a propus și niște gustări și băuturi răcoritoare. Atmosfera a fost ușoară și prietenoasă. După ce toată lumea a ajuns și era pregătită să înceapă, și-au luat șorțuri, pe care doamna Ioana le-a pregătit dinainte, iar apoi a urmat o scurtă introducere despre cum o să decurgă procesul și contrastul cromatic cu care o să lucreze.
«Pictăm ceea ce ne vine pe moment, dar este un proces puțin dirijat, pentru că alt fel poate nu v-ar plăcea rezultatul final», spune doamna Ioana cu ochii calzi și zâmbetul pe buze, după care explică mici reguli în folosirea materialelor, cum ar fi să nu uităm să muiăm pensula sau alte instrumente în apă ca să nu se usuce vopseaua.
Când introducerea e spusă, deținătoarea evenimentului pune o muzică ușoară, pentru o atmosferă cât mai diafană. După care urmează o mică încălzire, care constă în desenarea după niște șabloane. Când toată lumea este pregătită și nerăbdătoare să înceapă, își pregătesc cartoanele pe care o să deseneze și își aleg instrumentele. Doamna Ioana le explică că primele culori pe care o să le folosească sunt cele calde, cum ar fi roșu, portocaliu, roz, galben etc. Desigur fiecare își alege singur culoarea sau culorile și le aplică pe carton cum dorește, doamna Ioana le dă doar câteva indicați acolo unde au nevoie.
Culorile care urmează în cea de-a doua etapă sunt cele reci: albastru, verde, gri, turcoaz ș.a. Cu ajutorul acestor culori vor desena diferite forme, cum ar fi flori, chei, linii, forme geometric, pe scurt tot ce îți venea în minte. Puteai să alegi între diferite instrumente carea aveau asemenea formă sau șabloane, dar doamna Ioana i-a sfătuit să încerce cu mâna, este cel mai efectiv pentru că simți ceea ce creezi.
Cineva încerca să facă cât mai perfect și să nu tulbure vreo formă, însă Ioana le spunea că la rezultatul final cel mai probabil o să se observe foarte puțin din culorile reci. O doamnă zicea, că ar vrea să îi rămână pictura la etapa a doua, adică fără forme mai conturate. Dar Ioana i-a spus că la sfârșit cu ajutorul unor forme mai conturate, o să iasă ceva uimitor. Într-o mică pauză i-am întrebat pe participanți dacă au mai desenat înainte, însă cei mai mulți mi-au răspuns că nu și că au venit aici pentru a evada puțin din orașul aglomerat.
«Am căutat și înainte ceva cursuri de pictură, dar nu am reușit să găsesc. Acum am venit aici și mă simnt rexată, la început puțin strestă pentru că nu am desenat niciodată înainte și mă așteptam la ceva mai complicat. Acum aștept să văd ce îmi iese la rezultatul final».
Primele două straturi care au fost aplicate la prima întâlnire, o să se vadă parțial la desenul final, cel mai mult pictura intuitivă se concentrează pe simboluri sau forme ca de exemplu figuri umane sau de animale. Fiecare își alege ce formă dorește în lucrarea sa.
Când forma este aleasă, se începe conturu cu negru sau alb și se trece la parte de fond unde ar trebui să aibă două-trei culori predominante, iar ultima etapă, ce-a de detalii, unde pot să fie mai multe simboluri, dar în detalii mai mici cum ar fi crenguțe, floricele sau modele de semințe. Din toate aceste etape se construiește pictura intuitivă, la care rezultatul primar nu se observă deloc la cel final.
«Cel mai mult mi-a plăcut jocul cu culorile, deși credeam că sunt mai creativă, dar se pare că totuși mintea mea de inginer este setată tot pe detalii. Deși în acest tip de pictură nu ar trebui să acorzi atenția foarte mult detaliilor. Însă mă ajută foarte mult la starea de spirit, ies mult mai relaxată de aici.»
Dacă vă întrebați cum anume ajută pictura la regăsirea inspirației și la eliberarea de frustrări, am întrebat-o pe doamna Ioana, iar răspunsul ei a fost următorul:
«Arta ajută în general la eliberarea emoțiilor negative pentru că ajungi la un moment dat la căutări interioare, uneori fără să-ți dai seama. Iar prin relaxarea și desenarea a ceea ce îți vine pe moment, găsești cumva și răspunsul la ceea ce te frământă. Sigur că poate sunt și oameni care nu sunt mulțumiți întodeauna de ce au realizat, dar per ansmblu și din ce am observat, oamenii vin aici ca să se relaxeze, să se simntă bine și de cele mai multe ori revin pentru că, cred eu, aici au găsit câteva răspunsuri pe care, probabil, altundeva e mai greu de găsit.»
Moiș Anamaria