Experiențe cinematografice inedite la TIFF 2012

Din oraş

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF aduce, în premieră, câteva dintre cele mai provocatoare producții, într-o selecție dublată de concerte, expoziții, masterclass-uri și evenimente surpriză. TIFF va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 1-10 iunie, și la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

 

Două titluri din secțiunea Supernova vin anul acesta de la Berlin: Tabu și Keep the Lights On. Recompensat cu Premiul Alfred Bauer pentru cel mai inovator titlu din competiția Berlinale 2012, și cu Premiul criticii – FIPRESCI, tulburătorul Tabu al portughezului Miguel Gomes este, în același timp, o poveste de dragoste și o meditație despre cinema și memorie. Criticul de film devenit regizor a intrat în atenția presei după A cara que mereces (2004), prezentat anul trecut la TIFF, în cadrul secțiunii Focus IndieLisboa. Experimentele sale stilistice i-au adus numeroase premii, Aquele querido mês de agosto (2008) fiind unul dintre cele mai apreciate filme ale sale.

Trecut întâi pe la Sundance, Keep the Lights On, în regia lui Ira Sachs, și-a adjudecat Teddy Award la Berlin, trofeu oferit celui mai bun film care abordează tema homosexualității. Drama urmărește viața agitată de cuplu a doi bărbați din New York, un cineast (Zachary Booth) și un avocat (Thure Lindhardt), pe parcursul mai multor ani.

Tot în Supernova va fi proiectat filmul suedez Play, distins cu Premiul Coup de Cœur al secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes 2011. Pornind de la un fapt real – copii care au jefuit sistematic alţi copii, în centrul oraşului Göteborg, între 2006 și 2008 –  Ruben Östlund construiește o dramă „la rece”, impresionantă, despre prejudecăți, rasism și violență.

Un alt must-see la TIFF este thriller-ul spectaculos al lui Na Hong-jin, The Yellow Sea, proiectat în secțiunea Umbre/ Shadows. Prezentat anul trecut la Cannes, în Un Certain Regard, filmul despre un bărbat care se angajează să ucidă o dată pentru bani și sfârșește prin a fi ținta tuturor a fost lider de box office în Coreea de Sud, confirmând popularitatea câștigată de Na Hong-jin cu debutul său, The Chaser (2008).

Un vechi prieten al festivalului, Sebastián Lelio, se întoarce anul acesta la Cluj cu cel mai recent film al său, El Año del Tigre/ The Year of the Tiger, proiectat anul trecut în competiția Festivalului de la Locarno. Filmul radiografiază Chile după devastatorul cutremur din 2010. Personajul său este un deținut care ia țara la pas în căutarea alor săi după ce închisoarea s-a prăbușit, transformându-l într-un fugar. Sebastián Lelio este un obișnuit al TIFF-ului: a câștigat Trofeul Transilvania în 2007, cu La Sagrada Familia, în anul următor a făcut parte din juriul competiției, iar în 2010, Navidad/ În Ziua de Crăciun a fost favoritul criticii, obținând premiul FIPRESCI.

Una dintre cele mai fascinante experiențe cinematografice recente le va fi accesibilă spectatorilor TIFF în cadrul unei proiecții-maraton speciale: Dreileben (Germania, 2010). Trei filme, trei regizori, trei stiluri contrastante și trei unghiuri diferite ale uneia și aceleiași povești, a căror sursă de inspirație este un eseu critic. În vara lui 2006, trei dintre cei mai talentați cineaști germani ai momentului – Dominik Graf, Christian Petzold și Christoph Hochhäusler – au început să corespondeze între ei pe diverse teme legate de cinema, de la estetica de film la școala berlineză și cinematograful de gen. Demersul teoretic s-a prelungit în practică, într-un format filmic ambițios. Pornind de la un pivotal fapt divers – evadarea unui criminal din custodia poliției, în decorul magic-realist al pădurii Turingiene – cei trei au conceput trei filme diferite și profund personale: Mai bine decât moartea (r: Christian Petzold), Nu veni după mine (r: Dominik Graf) și Un minut de întuneric (r: Christoph Hochhausler).

De o proiecție maraton la TIFF 2012 va avea parte și serialul HBO multi-premiat Mildred Pierce (2011). Mini-seria de cinci episoade despre o femeie divorțată care face față recesiunii din anii 30 dar nu și relației cu fiica sa i-a adus actriței Kate Winslet, printre altele, un Emmy și un Glob de Aur pentru Cea mai bună interpretare feminină. Anul trecut, filmul a primit cele mai multe nominalizări – 21, la Gala Premiilor Emmy. Los Angeles Times nota entuziast că „Mildred Pierce nu e doar televiziune de cea mai bună calitate, e o revelaţie”.

„Fanteziile despre crime sunt chestiuni singulare. E dovedit faptul că oamenii au capacitatea de a-și imagina simultan lucrurile pe care le doresc și cele de care le este frică”, spune regizorul Michal Kosakowski despre unul dintre cele mai neliniștitoare subiecte din secțiunea Fără limită/ No Limit:: crimele din imaginația noastră. Zero Killed, un hibrid de documentar și ficțiune, e rezultatul unui experiment început în 1996, când cineastul a provocat mai multe persoane să-și pună în scenă fanteziile despre ucidere – a lor sau a altcuiva – în scurtmetraje în care să joace ei înșiși. Zece ani mai târziu, aceiași oameni sunt chestionați despre senzațiile trăite atunci și despre subiecte ca războiul, tortura, terorismul, suicidul, violența domestică. Zero Killed ridică întrebări serioase despre natura umană, moralitate, bine și rău. Filmul va fi prezentat în premieră internațională la TIFF 2012.

Unul dintre highlight-urile ediției de anul acesta, care se anunță spectaculoasă, va fi și ampla retrospectivă dedicată lui Stanley Kubrick. Toate filmele regizate de acesta vor fi proiectate în cadrul secţiunii 100%, inaugurate în 2011 cu operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix. Proiecții, masterclass-uri, expoziții și alte evenimente speciale vor fi dedicate unuia dintre cei care au marcat istoria primului secol de existenţă a cinematografului.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts