Facultatea de actorie – cea mai complexă facultate din România | “M-a făcut să devin extrem de atentă la orice se-ntâmplă-n jurul meu. M-a făcut să privesc lumea altfel”

Din oraş Studenti

Facultatea de actorie este cea mai complexă facultate din România, deoarece pentru a fi actor trebuie să știi câte ceva din toate. În facultate, pe lângă actorie, ai de a face cu psihologia, literatura, sportul, muzica și multe altele. Tot ce se întâmplă în timpul facultății de actorie are menirea de a face din student un adevărat artist capabil să-și controleze emoțiile și în același timp să le transmită atât partenerilor de scenă, cât și publicului.

Programul din facultatea de actorie

Facultatea de actorie durează 3 ani și este extrem de obositoare și de solicitantă. Studenții petrec toată ziua la facultate, unde au o mulțime de cursuri nu doar în timpul săptămânii, ci și în weekend, cursuri ce îi solicită atât psihic, cât și fizic. Viitorii actori stau la facultate, de obicei, 12 ore, de la 8 dimineața la 8 seara, cu o pauză de aproximativ 3 ore, iar în zilele în care se pregătesc pentru un spectacol, studenții ajung să stea chiar și 14 ore, de la 8 dimineața până la 10 noaptea, cu o pauză de aproximativ 5 ore. Uneori, în pauze, studenții rămân în facultate și nu se relaxează, nu își iau masa, ci își pregătesc temele și momentele pentru cursurile ce urmează, deoarece petrec toată ziua la facultate și nu au când și unde altundeva să își facă temele.

“Mă trezesc de dimineață, foarte obosită, nu mănânc, nici nu îmi mai pasă cu ce mă îmbrac, de multe ori, pentru că mă grăbesc să nu întârzii, îmi iau o șosetă de un fel și una de alt fel. Facem foarte mult sport, e foarte mare oboseala, stăm peste program, de exemplu: avem programul până la 10 noaptea și stăm până pe la 11-12 noaptea în facultate și vine gardianul să te scoată afară. De multe ori plângeam și o sunam pe mama la telefon și îi spuneam că nu mai pot și că vreau vacanță.

Chiar dacă îți place la nebunie ceea ce faci, ajungi uneori să fii epuizat din cauza oboselii. pentru că nu ai puțin timp liber să te liniștești, să te relaxezi. Întotdeauna, seara, când vin de la cursuri trebuie să scriu ceva, să învăț ceva. E solicitant. La un moment dat, trebuia să fac în fiecare zi câte o improvizație, în condițiile în care eu aveam cursuri până târziu și trebuia să prezint alta în următoarea zi. Mă trezeam de dimineață și mergeam la facultate la ora 6, deși eu aveam cursuri de la 10, ca să îmi fac temele.

E frustrant când ești extrem de obosit și nu poți să faci nimic, te storci de idei. Oboseala asta e plăcută uneori, pentru că mai stau cu colegii în recuzită, pentru că uneori nu sunt săli libere, și ne vin idei și glume care ne pot fi de folos într-o improvizație. Când ești într-o alertă continuă, evoluezi mai mult. Am fost de multe ori atât de obosită, încât dormeam în recuzită unde e plin de haine și de praf.”, a spus Giorgiana Coman, studentă în anul 2 la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca.

Materiile și examenele din facultatea de actorie

Studenții au o mulțime de materii atât teoretice, cât și practice, precum: Teoria Dramei, Canto, Dans, Vorbire, Actorie, Istoria Teatrului Românesc, Istoria Teatrului Universal, Improvizație, Sport (pe bază de acrobație), deoarece în teatru e extrem de important să fii într-o bună condiție fizică, să poți să faci anumite mișcări, să fii elastic.

Examenele sunt și scrise și orale. Pentru examenul de licență, trebuie să îți alegi un subiect despre care să scrii 30 de pagini. În fiecare semestru, se pune accent pe diferite perioade și categorii ale teatrului: William Shakespeare, Commedia dell’arte, Nonverbal, Dramatizări (dintr-o nuvelă sau roman, trebuie să faci o piesă de teatru și o improvizație).

În ultimul an din facultate, în perioada 27 mai-3 iunie 2017, Facultatea de Teatru și Televiziune organizează Festivalul Absolvenților „Galactoria”, unde vor avea loc spectacole de teatru susținute de absolvenții școlii și workshopuri conduse de invitații Galei. Evenimentele au loc la Facultatea de Teatru și Televiziune, Studioul Radu Stanca din cadrul Facultătii de Litere, Enigma Cafe, Teatrul Național din Cluj-Napoca, Reactor de creație și experiment și Fabrica de pensule.

Evenimentul are ca scop promovarea generației de absolvenți de anul acesta. Absolvenții prezintă spectacolele la care au lucrat pe parcursul celor trei ani de facultate, atât în cadrul instituției de invătămant, cât și în afara ei. Pe langă acestea,studenții vor susține seri muzicale, de poezie sau step, precum și One Man Show-uri pe baza unor texte scrise sau dramatizate de ei. De asemenea, au loc spectacole lectură și spectacole de Teatru-dans.

Momente dificile ale studenților

În facultatea de actorie, sunt multe momente frumoase, multe întâmplări amuzante, dar în multe momente, studenții trebuie să facă sacrificii, trebuie să treacă prin multe momente de stres, oboseală, emoție, care chiar dacă pe moment par triste, mai târziu, se dovedesc a fi de ajutor, pentru că te fac mai puternic, mai rezistent. În primul an de facultate, profesorii sunt mai răi, pentru a-și impune autoritatea, colegii îți par prea diferiți față de tine, ai impresia că nu te vei înțelege cu nimeni și te vei simți ca un străin, dar apoi, cu timpul, începi să îi cunoști pe fiecare în parte și găsești lucruri în comun cu ceilalți.

Studenții rămân cu multe amintiri, nopți petrecute la repetiții, momente în care erau atât de obosiți încât adormeau în recuzită, emoții de dinaintea unui spectacol. Toate aceste lucruri te schimbă, te dezvoltă ca om și te pregătesc pentru ce va urma. Profesorii îți fac teste, te pun la încercare, te provoacă să faci anumite lucruri pentru a-i convinge că locul tău e la facultatea la care ei predau.

“Cel mai greu a fost pentru mine când a trebuit să mă tund. Profesorii mi-au cerut să mă tund cheală. Au vrut să mă testeze, să vadă dacă am curaj să fac anumite lucruri. Într-o zi, profesorii ne-au cerut să ne îmbrăcăm în ceva ce ne reprezintă. Am venit îmbrăcată, aveam părul lung, dar prins în coadă și atunci, profesorii mi-au spus că îmi stă foarte bine cu părul mai scurt. Mi-au spus să mă tund mai scurt și să-mi pun breton, iar eu nu am fost de acord să am breton.

Atât mi-a trebuit, să le spun că nu vreau, pentru că mi-au spus, apoi, să mă tund baiețeste, adică la chelie. Bine-nțeles că fiind în primul an, de abia începusem facultatea, a fost groaznic, a avut un impact destul de mare. Ți-e teamă să schimbi ceva atât de major. Până la urmă am acceptat să mă tund. Cel mai groaznic lucru a fost când m-am trezit a doua zi după ce mă tunsesem. Prima zi a fost ok, mi-a plăcut, dar a doua zi, când m-am trezit și m-am privit în oglindă, am fost șocată, pentru că era greu, nu se mai potrivea orice îmbrăcăminte pe care o aveam pe mine.

În acele momente, chiar dacă îmi place actoria, mă întrebam dacă e bine că am venit aici. Mi-era teamă, plângeam, cu toate că știam că îmi place, era locul nou, a durat până să mă adaptez. Până nu simți pe pielea ta, nu-i crezi pe oamenii care spun că e mult de muncă la facultatea de actorie”, a marturisit Giorgiana Coman.

Giorgiana Coman a jucat până acum, în facultate, în roluri, precum: Iepurele de martie din  spectacolul “Minuni și cioburi de oglindă”, Alice, tot în spectacolul “Minuni și cioburi de oglindă”, adaptare după “Alice în țara minunilor și oglinzilor”, Muriel în “O zi desăvârșită pentru peștii banană” și Praskovia Osipovna în “Nasul”.

“Facultatea de teatru şi televiziune, e foarte diferită de restul facultăților fiind una vocațională, astfel că profesorii de la clasă, se străduiesc pe cât posibil să scoată mai întâi omul din student. Făcând asta, ei se asigură că şi dacă nu o să profesezi neapărat în domeniul acesta, ce ai făcut în facultate îți e de foarte mare folos. E interesant colectivul, clasa mea sau grupa mea, e ca un stup de albine sau ca un muşuroi de furnici, suntem şi trântori şi regine, şi, de cele mai multe ori, muncim cot la cot.

Profesorii mi-au dat la începutul facultății, o temă mai ciudată şi anume: să mă dezvirginez, pentru a scăpa de inhibițiile sexuale. Mi-au dat termen limită pentru a face acest lucru.”, a declarat Alexandru Condurat, student în anul 2 la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.

– Bogdan Ghirău

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts