Expoziția personală de sculptură a artistului basarabean Dumitru Verdianu are loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în perioada 25 iulie-5 august. Aceasta poate fi văzută în Sălile de Expoziție Temporară ale Muzeului și este deschisă publicului zilnic.
La deschiderea expoziției au participat atât reprezentați ai instituțiilor publice locale, cât și din localitatea Ungheni din Republica Moldova, localitatea natală a artistului Dumitru Verdianu. Florin Gherasim, curatorul expoziției și gazda evenimentului a declarat:
„A învățat modelaj de cea mai fidelă abordare a lumii umane sau animale, dar și alte tehnici de a dialoga cu materia, de a supune materialul, anumite tehnici de la modelaj până la cioplire directă sau la turnare. Din paradigma abstractă a știut să ia elemente perene cu îndrăzneala de a fi el însuși, dar fără hazardări pe trasee care pot să fie fără țintă. Situarea lui Dumitru Verdianu între aceste două paradigme i-a fost posibilă pentru că și-a ales două repere, Constantin Brâncuși și tradiția populară ancestrală, care i-au fost suficiente pentru a-și găsi drumul propriu.”
Expoziția de sculptură a artistului Dumitru Verdianu este o încercare de a lupta pentru unirea dintre Basarabia și România în anul centenarului. Acesta este născut în municipiul Ungheni, localitate înfrățită cu municipiul Cluj-Napoca. Ionuț Țene, șeful Biroului de Învățământ, Cultură și Culte al Municipiului Cluj-Napoca, a spus despre bazele expoziției:
„Această expoziție s-a născut încă de anul trecut, când s-au pus bazele celor două municipii, Cluj-Napoca și Ungheni. Tot în acest proces de înfrățire am construit și un parc în municipiul Ungheni, care se numește Cluj-Napoca și care este cel mai frumos parc la ora actuală din Republica Moldova. Cu ocazia aceasta am stabilit să organizăm și o expoziție la Cluj-Napoca a unui artist cunoscut în Ungheni, iar domnul primar l-a propus pe maestrul Dumitru Verdianu. Este un artist foarte cunoscut și apreciat. Observ la Dumitru Verdianu o tipologie arhetipală cu influență brâncușiană, el lucrează cu esenție și arhetipuri ca Brâncuși.”
Exponatele au fost aduse ca omagiu lui Constantin Brâncuși, despre care Florin Gherasim, curatorul expoziției a declarat:
„În această expoziție avem câteva module așezate în mod intenționat pe teme și realizări care se prezintă ca un omagiu lui Brâncuși. O îmbinare de coloană și teasc, care arată că în secolul 21 influența operei brâncușiene mustește în creațiile artei contemporane, sigur Dumitru Verdianu asumându-și adăpatul de la izvor brâncușian. Avem realizări tema sărutului, în care sărutul brâncușian devine el însuși arhetip, iar Dumitru Verdianu îndrăznește să esențializeze mai tare unirea dintre două ființe prin aducerea îmbrățișării. O sală aparte este unde sunt reprezentate tema brâncușiană a păsărilor, dar în care artistul nu își intitulează nicio lucrare pasăre, ci simplu: Boboc sau cocor.”
Dumitru Verdianu a debutat în anul 1978 și are în prezent peste 200 de expoziții personale sau colective atât în țări europene, cât și în Canada. Acesta locuiește în prezent la Viena, unde și-a continuat studiile în sculptură, după ce a terminat studiile de licență la Sankt Petersburg. Expoziția a fost realizată în cadrul programului România Centenar.
– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: Miruna Aruxandei