Despre prevenirea bolilor, nutriție și cât de periculoasă este automedicația s-a vorbit la conferința ,,Medici pentru tine” care s-a desfășurat sâmbătă, 9 aprilie (a.c.) la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Pe scenă au urcat ministrul Sănătății, conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, nutriționistul academician prof. dr. Nicolae Hâncu și asist. univ. Sebastian Armean, medic specialist psihiatru și farmacologie clinică.
Prevenția, cel mai bun medicament
Ministrul Sănătății a vorbit despre cum oricine poate avea grijă de sănătatea sa prin analize specifice pentru mai multe tipuri de cancer, utile pentru a preveni la timp și, dacă este cazul, trata această boală. Acesta a prezentat o serie de statistici comparative între țările europene și a punctat și faptul că România începe să facă progrese în acest domeniu prin lansarea unui plan integrat național comprehensiv de control al cancerului în privinţa screeningului cancerului de sân.
,,Programul va fi lansat miercurea viitoare în prezența premierului Dacian Cioloș și a reprezentanților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene. În acest moment ne propunem un program-pilot, dezvoltat de cele trei mari centre – Iași, București, Cluj- și sperăm că acest lucru va fi finanțat prin fonduri europene.”, a declarat ministrul.
Nutriția a fost a doua temă dezbătută în cadrul conferinței. Cunoscutul nutriționist Nicolae Hâncu a subliniat faptul că societatea actuală este mult prea grăbită și că s-a obișnuit să mănânce pe fugă fără să țină cont în mod responsabil de programul celor trei mese obligatorii.
,,Acum trebuie să învățăm să mâncăm așa cum am învățat să scriem și să citim.”, a mai spus acesta.
Sebastian Armean, medic specialist psihiatru și farmacologie clinică a vorbit despre pericolul automedicației și despre o așa-numită obișnuință a oamenilor de a se trata inițial după informații citite pe internet, iar mai apoi de a face o vizită la medic. De asemenea, acesta a întărit ideea că o automedicație greșită poate duce la avansarea bolii sau la crearea unei afecțiuni noi.
Viitorii medici sunt implicați încă din studenție
Conferința a fost organizată de o echipă de studenți care fac parte din Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM). Alexandra Oancea, coordonatorul proiectului a declarat:
,,Echipa Medici pentru tine s-a născut tocmai din ideea că vrem să ajutăm oamenii încă din studenție. Noi nu putem să facem foarte multe, tocmai de aceea am apelat la Universitatea de Medicină și la profesorii noștri. Ideea a plecat de la un sentiment de saturație. Ne-am săturat să vedem că România e mereu pe primul loc la mortalitate din cauza cancerului și pe ultimul loc la speranță de viață. Noi vedem viața ca pe un dar pentru care câteodată trebuie să lupți ca să-l menții așa cum este și asta se poate face tocmai prin prevenție, ideea pe care noi o susținem în acest proiect.”.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri și cu o tombolă la care cei prezenți au câștigat produse farmaceutice.
– Loredana Bertișan / Foto: Loredana Bertișan