Europarlamentarul liberal Daniel Dăianu, a vorbit astăzi studenţilor facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării despre lecţiile crizei financiare.
Potrivit lui Daniel Dăianu, principala provocare pentru statele lumii, în contextul convulsiilor economice actuale, este aceea de a evita abandonarea pragmatismului. Din punctul său de vedere, „eminenţele cenuşii” ale industriei financiare, care au avertizat cu privire la perspectiva intrării într-o asemenea criză, nu au fost ascultate, realitate care demonstrează faptul că adesea interesele sunt mai puternice decât raţiunea. În paralel, s-a exagerat în procesul de inovare financiară care, în mod paradoxal, în loc să mărească transparenţa, a opacizat sistemul.
“Pieţele financiare au o instabilitate intrinsecă. Cei care cred în virtuţile autoreglatoare, de autoechilibrare ale pieţelor financiare, au dreptul să îmbrăţişeze o asemenea abordare. Dar în politica publică, este mai mult decât dăunător să gândeşti că aşa se întâmplă şi acum suferim un nou episod de criză care, deşi nu atinge anvergura crizei din perioada 1929-1933, este de o amplitudine pe care puţini au imaginat-o”, a explicat Daniel Dăianu.
Evenimentul a fost organizat de Parlamentul Tinerilor, în colaborare cu Centrul de Analiză Politică şi Centrul “Raţiu” pentru Democraţie.
Alina Radulov
Foto: Otilia Chiş