Croația ar putea deveni a 28-a membră a UE, cel mai probabil negocierile de aderare putând fi încheiate în prima jumătate a anului 2011, a declarat comisarul pentru extindere, Stefan Füle.
Apoi va începe un proces de ratificare, care ar putea dura între unul și doi ani.
Problema care rămâne în relațiile cu Croația este cooperarea deficitară cu Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie. „Rămân probleme legate de accesul la documente importante. Grupul de lucru special creat de guvern trebuie să își continue activitatea de localizare a documentelor legate de artilerie, documente cerute de procurorul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie“, arată raportul Comisiei Europene citat de Parlamentul European.
Islanda este al patrulea stat care se află în acest moment în negocieri cu UE. Această ţară a deschis negocierile de aderare la Uniunea Europeană în iulie 2010. „Dacă Islanda devine stat membru, UE va recâștiga una din cele mai vechi democrații ale continentului, o țară cu o economie de piață ce funcționează bine“, a spus raportorul pentru Islanda, românul Cristian Preda de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a dobândit statutul de țară candidată în 2005, dar până în momentul de față nu a ajuns la un acord cu Grecia privind numele țării. Negocierile cu Turcia au încetinit, lucru care nu mulțumește pe mulți oameni, a arătat comisarul pentru extindere, Stefan Füle.
Ale cinci țări sunt potențiale candidate la UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia și Kosovo, a cărei independență a fost proclamată în cadrul unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU, nefiind însă recunoscută de toate statele membre UE.
Vizionează un material realizat de EuroparlTV despre aderearea Turciei la UE