Conferinţă Internaţională European Culture

Cultură Din oraş

Sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai a fost gazda unui eveniment cultural de mare anvergură care în acest an se află la cea de-a XIII ediţie. Intitulată “European culture” conferinţa a avut mai mulţi invitaţi care cunosc civilizaţia europeană. Specialişti, cercetători şi profesori universitari au discutat despre valorile statului, criza refugiaţiilor, dar şi despre rolul pe care cultura îl ocupă în  privinţa integrării europene.

Moderatorul întregii conferinţe a fost decanul Facultăţii de Studii Europene, profesorul Nicolae Păun, care a menţionat că întâlnirea este o adevărată onoare pentru oraşul din inima Transilvaniei. Faptul că în acest an Clujul a primit titlul de Capitală Europeană a Tineretului a atras din ce în ce mai mulţi tineri, crescând astfel diversitatea şi cultura datorită evenimentelor organizate. Dorinţa  lui este ca în viitor, Clujul să devină Capitală Europeană a Culturii.

D

Rectorul Universităţii, Ion Aurel-Pop a fost unul dintre organizatorii şi susţinătorii principali ai conferinţei, care a şi deschis discursul cu o urare de bun venit a invitaţiilor. Acesta a precizat că evenimentul se desfăşoară într-o ţară specială, unde cele două jumătăţi ale Europei se întâlnesc. De asemnea, studentii sunt liberi să opteze limba de studiu, avantajul fiind acela că oraşul Cluj-Napoca este un centru multicultural.

R

Cuvântul a fost luat apoi de şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote. Timp de câteva minute, aceasta a vorbit despre trei teme: valorile europene, criza refugiaţilor şi răspunsul Europei la tot ceea ce se întâmplă actualmente. A precizat că este nevoie de solidaritate între cele două părţi ale Europei, precum şi respectarea drepturilor omului.

F

“Nu trebuie să închidem ochii la tot ceea ce se întâmplă, chiar dacă răspunsul Europei a fost unul lent şi întârziat, noi trebuie sa oferim baza legală pentru a putea acţiona şi salva vieţiile refugiaţilor!” a menţionat Angela Filote.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istavan, reprezentant al autorităţilor locale clujene a fost prezent. Conform acestuia, în prezent autorităţile sunt obligate să aleagă dintre umanism, umanitate, dragoste creştină şi  prudenţă, de ceea este nevoie sa fie o alegere cu sufletul. Prin urmare este vorba despre o criză majoră pe care este nevoie să o gestioneze cu solidaritate.

V

Un oaspete important a fost profesorul Enrique Banus, care predă la Universitatea Internaţională din Catalunya (Barcelona), el a  punctat câteva aspecte legate de rolul culturii europene. Integrarea Eurpeană este un proiect politic realizat cu instrumente econimice.

Prima ediţie a fost organizată în anul 1990 în cadrul Centrului pentru Studii Europene al Universităţii Navarra, Barcelona. Conferinţă a fost organizată în  parteneriatcu Institutul de Studii Europene din Peru unde Enrique Banus profesază

Larisa Bîldea / Sursa fotografiilor: Cristian Muntean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts