Comisia Europeană investește în relansarea energetică

UBB Radio UE

Comisia Europeană a selecționat astăzi 43 de proiecte, care vor contribui la relansarea economiei la nivelul Uniunii Europene,  scopul fiind acela de a securiza aproviziona cu energie prin realizarea unor infrastructuri transfrontaliere.

Dintre cele 43 de proiecte, 31 sunt în domeniul gazelor în timp ce 12 vizează domeniul energiei electrice. Pentru realizarea acestui plan Comisia a alocat 2,3 miliarde de euro, pachetului de redresare economică în domeniul energetic propus de UE, ajungând la suma de 4 miliarde de euro, cea mai mare sumă investită în infrastructura energetică. Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, consideră că este o inveștiție pe termen lung, care urmărește nu numai sprijinirea domeniului energetic, dar și crearea de noi locuri de muncă, „investind în infrastructura critică, dăm un impuls economiei şi creării de locuri de muncă şi, în acelaşi timp, ne asigurăm că cetăţenii UE vor avea curent electric şi căldură în case, chiar şi în cazul unor întreruperi de aprovizionare. Am tras învăţăminte din ultima criză a gazelor şi este unul din motivele pentru care am hotărât să alocăm un sprijin financiar important pentru proiecte de noi infrastructuri energetice”, a mai declarat Barroso.

De asemenea, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a subliniat faptul că este pentru prima oară când Comisia Europeană a alocat o sumă atât de mare pentru dezvoltarea energetică în cadrul UE. Acesta a motivat alocarea acestei sume consistene, prin faptul că aceste proiecte vor contribui substanțial la “o mai bună integrare a reţelei energetice europene, dând flexibilitate fluxurilor de energie peste frontierele statelor member.”

Proiectele selecționate se numără ameliorarea interconectării statelor membre şi reducerea izolării unor zone mai îndepărtate, cum ar fi cele trei state baltice, Irlanda şi Malta. O altă prioritate o constituie proiectele Nabucco şi Galsi, care au ca scop diversificarea importului de gaze naturale. De asemenea, pe listă se mai află proiecte precum captare a carbonului şi proiectele eoliene marine, pentru care Comisia a aprobat fonduri la 9 decembrie 2009.

Cristina Antonescu

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts