Comisia a convocat ieri statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen să prelungească până la data de 15 mai restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE în vederea combaterii răspândirii virusului.
Restricţia de călătorie se aplică “zonei UE+” din care fac parte toate statele membre ale spaţiului Schengen (Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România) şi cele patru state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
„Toate statele membre au pus în aplicare cu succes măsuri de distanțare socială pentru a limita interacțiunea socială și a încetini răspândirea virusului. Restricția privind călătoriile neesențiale către UE din țările terțe completează aceste măsuri la frontierele externe ale UE. Deși putem vedea primele rezultate încurajatoare, prelungirea restricției de călătorie este necesară pentru a reduce în continuare riscurile de răspândire în și mai mare măsură a bolii. Nu ar trebui să lăsăm ușa deschisă atunci când ne protejăm casa”, a declarat vicepreşedintele Margaritis Schinas pentru promovarea modului nostru de viaţă European.
„Situația actuală ne obligă să solicităm prelungirea restricției privind călătoriile neesențiale către UE. Cu toate că acțiunea coordonată este esențială la frontierele externe, trebuie să colaborăm și la frontierele interne pentru a ne asigura că piața noastră internă continuă să funcționeze în mod corespunzător și că produsele esențiale, cum ar fi alimentele, medicamentele și echipamentele de protecție, pot ajunge la destinație fără întârziere. Vom continua să sprijinim statele membre în toate aceste direcții de acțiune”, a completat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Situaţia actuală din UE indică o creştere continuă a numărului de noi cazuri şi decese provocate de noul virus, precum și propagarea pandemiei în afara UE, inclusiv în țări din care, de obicei, milioane de persoane călătoreau către UE în fiecare an. Prelungirea restricţiei de călătorie este necesară pentru a reduce riscul răspândirii COVID-ULUI-19.
De la punerea în aplicare a restricţiei de călătorie, traficul aerian de pasageri s-a redus aproape la zero, zborurile care încă se mai efectuează fiind, în principal, de transport de mărfuri şi de repatriere. La 16 martie 2020, Comisia a convocat șefii de stat sau de guvern să introducă o restricție temporară privind călătoriile neesențiale către UE pentru o perioadă inițială de 30 de zile.
Sunt exceptaţi de la aplicarea restricţiei de călătorie în scopul întoarcerii acasă cetăţenii din ţările care fac parte din UE, cetăţenii ţărilor care nu fac parte din UE însă fac parte din spaţiul Schengen, cât şi cetăţenii diverselor altor ţări care nu sunt rezidenţi pe termen lung în una din ţările UE. În actuala situaţie pentru ca societatea noastră să funcţioneze în continuare, ar fi necesară eliminarea restricţiei de călătorie pentru anumite categorii de persoane a căror activitate contribuie la buna funcţionare a societăţii în condiţiile actuale, cum ar fi: cadrele medicale de orice rang, cercetătorii şi experţii în combaterea coronavirusului, şoferii care transportă bunuri de larg consum, lucrătorii sezonieri din agricultură care au angajamente în diferite ţări din UE.
La data de 30 martie, Comisia a prezentat îndrumări privind modul de punere în aplicare a restricţiei de călătorie, privind facilitatea repatrierilor din întreaga lume şi gestionarea situaţiei persoanelor care din cauza restricţiei sunt nevoite să rămână în UE mai mult timp decât sunt autorizate.
Sursa: Calea Europeana
Ana Gălan