O nouă metodă de generare a electricității a fost dezvoltată de o echipă de cercetători israelieni, de la Universitatea din Tel Aviv (TAU). Tehnologia se bazează pe generarea electricității din vapori de apă din aer, conform agenției de presă Xinhua, citată de Agerpres.
Pornind de la descoperirea faptului că electricitatea se materializează ca urmare a interacțiunii dintre suprafețele metalice și moleculele de apă, în condiții de umiditate crescută, cercetătorii au dezvoltat bateria care a generat până în prezent un volt, conform studiului publicat în jurnalul Nature Scientific Reports. Datorită succesului pe care acest studiu l-a avut, se dorește dezvoltarea bateriilor obișnuite ce au proprietatea de a se încărca utilizând vaporii de apă din atmosferă.
Cu toate că proiectul se află încă în stadiul inițial de dezvoltare, echipa de cercetători plănuiește să eficientizeze produsul:
„rezultatele pot fi importante ca sursă de energie regenerabilă în țările în curs de dezvoltare, unde numeroase comunități nu au încă acces la electricitate, dar nivelul de umiditate este ridicat”, potrivit declarației preluate de Agerpres.
Bateria este concepută pe baza unui cilindru metalic împământat, la exterior, permițând distribuirea curentului electric spre sol, în timp ce în interior dispune de un alt tip de cilindru metalic, complet izolat.
Echipa a constat, în timpul experimentelor conduse în laborator, că un coeficient de umiditate mai ridicat de 60% a generat o tensiune electrică între cele două metale. O altă etapă importantă a studiului a fost analiza metalelor comune și a aliajelor de diferite tipuri, în număr de aproximativ 20, care, în combinație, ar genera cea mai mare tensiune. Astfel s-a descoperit că zincul ar fi cel mai potrivit metal.
Instalația experimentală a fost mai apoi testată și în mediul natural, pe acoperișul unei clădiri, iar rezultatele au fost identice. Oamenii de știintă au ajuns la concluzia că voltajul poate fi menținut la niveluri înalte pentru o perioadă generoasă de timp, în condițiile în care umiditatea din atmosferă nu scade semnificativ, conform Agerpres.
Sursa: Unsplash
Denisa Ardelean