Bogdan Roșca: ”Radioul înseamnă foarte multă muncă!”

UBB Radio

Directorul general Radio Cluj, Bogdan Roșca le-a făcut luni, 27 aprilie,  o vizită studenților din anul I de la Jurnalism, din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), unde le-a vorbit acestora despre ce înseamnă viața unui jurnalist de radio.

Întâlnirea a continuat cu Bogdan Roșca care a preluat cuvântul și a început să le vorbească studenților despre ceea ce înseamnă radio și despre viața jurnaliștilor de radio.

”Industria radio, noi, voi, studenții și absolut totul are la bază tehnologia. Voi faceți lucruri care vă construiesc informații. Conținutul reprezintă bază a industriei media. Feeding the content monster-Alimentarea conținutului monstru. Presa nu ar rezista fără conținut.”, a declarat Bogdan Roșca.

Roșca a vorbit în discursul său nu doar despre radio, ci și despre rolul unui jurnalist.

“Viața jurnaliștilor se lovește întotdeauna de ceva. Să știți că, consumatorii de presă sunt oameni foarte inteligenți, iar noi jurnaliștii suntem cei care îi idioțim.”

Totodată, aceasta a dorit să facă o foarte importantă precizare, și anume că un om fără cultură generală nu poate fi creativ, iar fără creativitate ”nu ai cuvinte în creion”.

Înainte ca întâlnirea să se apropie de final, stundeții au ținut să îi adreseze domnului Bogdan Roșca câteva întrebări.

  • Care a fost prima funcție la radio?

Am fost colaborator novice și mi se dădea de lucru.

  • Când v-ați dat seama că radioul este pasiunea dumneavoastră?

Prima dată am vrut să mă fac medic. Am dat admiterea în anul 1993, dar am picat. A doua oară am picat deoarece îmi mai trebuiau șaptesprezece sutimi, iar a treia oară nu am mai dat. Am fugit de armată și am realizat cât de pasionat eram de muzică. Eu eram cel care punea muzică la petrecerile din Hașdeu și nu numai.

Am ajuns la radio prin Ovidiu Moldovan, un reporter incredibil. Radio înseamnă foarte multă muncă, iar în fiecare sfântă zi înveți ceva și întâlnești oameni noi.

  • Cât de importantă este vocea pentru un om de radio?

În primii șapte ani nu am intrat pe post. Sunt foarte puține voci de radio. Diferența este făcută de timbrul vocal. Vocea este un instrument care se poate antrena, însă dicția este mult mai importantă și mai corectă. Este foarte important sa îți educi vocea. Ai nevoie de o dicție impecabilă.

  • Prof. Dr. Ilie Rad: ”Care este situația arhivei radio la Cluj?

Noi avem ”Fonoteca de aur”. În anul 1985 radioul a fost închis de către comuniști, iar toate materialele au fost luate. Apoi au fost aduse înapoi și aruncate în curtea sediului. O parte din materiale s-au degradat, dar am salvat voci precum vocea lui Octavian Goga sau Nicolae Iorga.

  • De ce credeți că jurnaliștii aleg televiziunea?

Televiziune este un miraj. Am lucrat în televiziune din anul 2006 până în anul 2013. Când ajungi acolo ai senzația că îi știi pe toți. Dar atunci când ai o problemă și apelezi la acele persoane pe care crezi că le cunoști, ele nu te mai cunosc. Totul este un miraj.

  • Ați avut momente în care ați vrut să renunțați?

Da. Dar n-ar fi stupid să renunț? Nu e ușor. Sunt momente când vrei să renunți, dar dacă îți place ceea ce faci mergi mai departe. Faptul că spui povești, atrage atenția oamenilor.

  • Ce vă place la radio?

Eu sunt foarte pasionat de muzică, deci muzica și echipa excelentă cu care lucrez. Faptul că oamenilor le place ceea ce faci. Nu te văd, dar te aud și îți recunosc vocea.

  • Ne băgați în seamă dacă venim la Radio Cluj?

Ușa este deschisă. Veniți! Ne asumăm începutul vostru. Este loc așa că haideți cu drag!

Bogdan Roșca este din anul 2013 director general al postului național comercial Radio Cluj, parte a Societății Române de Radio Difuziune și una dintre personalitățile clujene pe care domnul profesor Ilie Rad le-a invitat în cadrul cursului său de ”Metodologia cercetării științifice”.

 Cristina Ioana Năstasă / Sursa fotografiior: radiocluj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts