Terasele se redeschid de la 1 iunie. Între măsuri: maxim patru clienți la o masă, acces pe bază de rezervare, personalul trebuie să poarte măști și mănuși

Administraţie UBB Radio

Terasele se redeschid începând cu 1 iunie, însă procesul de servire a clienților se va desfășura după reguli stricte. Interzicerea transferului meniurilor de la o masă la alta, numărul maxim de 4 clienți la o masă și acces pe bază de rezervare, pentru evitarea aglomerației sunt doar câteva dintre măsurile care trebuie respectate o dată cu deschiderea teraselor, se menționează într-un document care reglementează desfășurarea activităților de alimentație publică, postat în Monitorul Oficial.

Conform documentului, proprietarii de terase sunt obligați să reorganizeze circuitele de producție și livrare. Mai mult, aceștia trebuie să monitorizeze starea de sănătate a angajaților și să realizeze un registru de rezervări ale clienților, pentru ca în cazul apariției unei îmbolnăviri să poată fi făcută o anchetă epidemiologică, iar clienții să poată fi contactați mai ușor.

În ceea ce privește clienții, ordinul precizează că nu li se va permite accesul pe terase, persoanelor cu simptome de infecție respiratorie, iar la intrare pe terasă și la grupurile sanitare clienții vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile cu substanțe puse la dispoziție de local. De asemenea, cei care doresc să iasă la terasă vor avea nevoie să își rezerve masă, pentru a se evita aglomerația și pentru a putea fi contactați mai ușor în cazul unei anchete epidemiologice.

Potrivit reglementărilor publicate în Monitorul Oficial, terasele trebuie să respecte reguli stricte în privința așezării meselor și distanțării clienților o dată cu deschiderea. Prin urmare, între scaunele de la mese alăturate trebuie să existe o distanță de minim doi metri, la o masă vor putea sta maxim 4 persoane, cu respectarea distanței de 1,5 metri între persoane, cu excepția membrilor aceleiași familii, care locuiesc împreună, iar consumul de alimente în picioare va fi interzis, pentru a se minimiza circulația clienților pe terasă. Totodată va fi interzis transferul de la o masă la alta a meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la masă.

Clienții care au așteptat cu nerăbdare redeschiderea teraselor, pentru a putea ieși să se relaxeze cu prietenii afirmă că măsurile li se par eficiente având în vedere contextul actual al pandemiei. Raluca, este o tânără care iubește să iasă cu prietenii la terasă, iar vestea că terasele se redeschid a bucurat-o foarte mult. Aceasta a declarat pentru UBB Radio Online că măsurile pe care le-au luat autoritățile i se par îndreptățite, în situația actuală, deoarece oferă siguranță și încredere clienților:

„Mi se par că măsurile luate sunt îndreptățite în situația în care ne aflăm și pot spune că sunt măsuri de bun simț, până la urmă, pentru că sunt menite să ne protejeze sănătatea atunci când ieșim la un suc cu familia sau prietenii. Mie, sincer, îmi oferă o siguranță să știu că voi sta la o distanță semnificativă de alte persoane și că totul este dezinfectat după fiecare client.”

În ordinul emis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu și președintele Autorității Național Sanitar-Veterinare sunt anunțate măsuri și în ceea ce privește siguranța angajaților teraselor. Astfel, personalul de servire trebuie să poarte mască și mănuși, iar mănușile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei. Mai mult, patronii trebuie să asigure respectarea distanțării sociale între angajați, iar unde acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecție, cum ar fi reducerea numărului de angajați și lucrul în ture sau folosirea unor echipamente de protecție.

Sursa: Pixabay

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts