Autoritățile au aprobat cea de-a patra ordonanță militară. Printre măsurile luate se numără plafonarea prețurilor la carburanți, energie electrică și gaze pe perioada răspândirii stării de urgență

Administraţie UBB Radio

Pe fondul răspândirii COVID-19 în România și a numărului tot mai mare de cazuri, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență nr. 4. Marcel Velea, ministrul de Interne a anunțat duminică, în jurul orei 20:00 măsurile cuprinse în noua ordonanță. Conform documentului, persoanele vârstnice vor putea ieși din casă la orice oră pentru a-și rezolva problemele medicale, prețurile la carburanți, energie electrică și gaze sunt plafonate pe perioada stării de urgență. De asemenea, prin noua ordonanță militară s-a decis sprijinirea mass-media pentru a nu pierde bani”, în contextul trimiterii mesajelor de interes public pe parcursul desfășurării programelor normale. Măsurile vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Persoanele vârstnice pot să își părăsească locuința înafara orarului stabilit în ordonanța nr. 3

Potrivit ordonanței militare nr. 4, art. 1, persoanele care au peste 65 de ani își vor putea părăsi locuința înafara intervalului 11.00-13.00, pentru a-și rezolva problemele medicale care nu suferă amânare pe baza unei declarații pe propria răspundere scrisă în prealabil. De asemenea, vârstnicii vor putea ieși din casă și în intervalul 20.00-21.00, pentru a plimba animalele de companie pe care le dețin.

Persoanele care părăsesc carantina vor fi sancționate CONTRAVENȚIONAL

Conform art. 3 al ordonanței nr. 4, persoanele care părăsesc carantina sau izolarea vor fi sancționate convențional mai dur, fiind obligate să intre în carantină 14 zile pe cheltuiala lor.

Șoferii de tir și piloții de aeronave pot să își alegă locul în care să se izoleze

Această măsură vine pe fondul protecției împotriva răspândirii COVID-19. Prin urmare, pentru a-și proteja familiile conducătorii de tir, piloții de aeronave, cât și personalul navigat  vor putea să își alegă locul în care să se izoleze, după cum susține articolul 4 al ordonanței. Aceștia pot să opteze pentru una din următoarele variante:

a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;

b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc;

c) carantinarea la cerere, în spații puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente.

Pe de altă parte, angajații care nu pot să desfășoare muncă de acasă se pot izola la locul de muncă, pe o perioadă stabilită de angajator, după cum prevede art. 5 (1) Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. De asemenea, în cazul în care personalul refuză izolarea poate fi sancționat convențional sau chiar penal.

Autoritățile locale trebuie să ia și ele măsuri pentru limitarea răspândirii virusului

Ordonanța militară nr. 4, solicită autorităților administrației publice să pună în practică o serie de măsuri. Prin urmare, aceștia sunt obligați să monteze în fața fiecărui bloc dispozitive cu soluții dezinfectante și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și alte spații. De  asemenea, autoritățile publice care au în subordine unități sanitare trebuie să asigure spații hoteliere pentru repausul personalului medical, astfel încât să prevină răspândirea COVID-19 în cadrul familiilor acestora.

Vor fi plafonate prețurile la carburanți, energie electrică, gaze și apă

Art.8 – (1) În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă.

Mass-Media și rolul pe care îl joacă în prevenirea răspândirii COVID-19

„Guvernul vine și în sprijinul mass-media, astfel încât alertele sanitare, comunicatele cu privire la noul Coronavirus, vor fi mediatizate gratuit și se vor adăuga ca timp suplimentar spațiului alocat pentru publicitate, astfel încât instituțiile media să nu piardă banii proveniți din diverse sponsorizări”, potrivit articolului 9 al ordonanței.

Documentul integral al ordonanței militare nr.4 îl găsiți aici.

Ministerul de Interne: http://bit.ly/MinisteruldeInterne2020

Sursa: Marcel Vela

Cătălina Hui

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts