Muzeele, saloanele de coafură și cabinetele stomatologice urmează să fie redeschise după data de 15 mai, cu respectarea unor măsuri impuse de autorități, potrivit planului de relaxare pus în dezbatere publicăde autorități. Planul prevede o serie de măsuri, printre care distanțarea socială, condițiile bune de igienă, masca de protecție în spațiile închise și accesul unui număr limitat de persoane, pentru a evita posibilele infectări cu noul coronavirus.
În privința muzeelor, una dintre măsurile impuse de autorități este restricționarea accesului în toate expoziţiile permanente şi temporare. Acesta va fi permis unui număr limitat de persoane, astfel că simultan vor putea intra în muzeu 20 de oameni, iar în fiecare sală – doar câte trei vizitatori. Muzeul de Artă din Timișoara își redeschide porțile pentru public începând de vineri, 15 mai. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a instituției. Din cauza valului de pandemie din această primăvară, vernisajele și expozițiile organizate la Palatul Baroc au fost anulate.
Victor Neumann, istoric și director al Muzeului de Artă Timișoara, a explicat, într-un comunicat pe site-ul oficial al intituției, că închiderea muzeului a afectat pregătirile pentru evenimentul „Capitala Europeană a Culturii” care se va desfășura în anul 2021:
„Am avut un program bine conturat pe toată durata acestui an, Muzeul de Artă pregătind expoziţii şi evenimente dedicate Timişoarei 2021 Capitală Europeană a Culturii. În martie aveam programată o expoziţie de artă digitală a lui Paul Salzberger, un excelent artist israelian de origine română. De asemenea, trebuia să fim în faza de finalizare a expoziţiei de artă europeană a Galeriei Academiei Sârbe din Novi Sad. În luna mai a fiecărui an eram implicaţi în cunoscutul eveniment Noaptea Europeană a Muzeelor. Vom face în aşa fel încât unele expoziţii şi evenimente să fie posibile cu o lună sau două întârziere. Ceva mai dificil va fi cu organizarea vernisajelor. În timp însă, după ce publicul se va acomoda cu noile reguli de protejare a sănătăţii, cred că vor fi şi vernisaje”.
Potrivit istoricului, muzeele reprezintă instituţii-cheie, conservând şi promovând valorile patrimoniului naţional şi universal. Pe lângă vernisaje, vizitatorii găsesc aici secţiuni care includ colecţiile de artă contemporană, decorativă şi europeană. În patrimoniul muzeului sunt colecţii de pictură românească, bănăţeană şi pictură religioasă. Colecţia de artă europeană cuprinde picturi reprezentative pentru cele mai importante şcoli de pictură europene, pe o perioadă care începe din secolul al XVI-lea până în secolul XX. Sunt reprezentate şcolile de artă italiană, franceză, flamandă şi olandeză, germană, austriacă şi maghiară.
Cu toate că studenții beneficiază de reduceri considerabile la muzee, unii dintre ei și-ar dori mai degrabă ca alte instituții să fie redeschise în perioada următoare. Din cauza faptului că acest semestru s-a desfășurat mai mult în mediul online, prin cursuri și seminarii ținute prin intermediul platformelor digitale, câțiva studenți spun că și-ar dori ca bibliotecile să fie cele care își reiau activitatea. Mulți dintre aceștia au întâmpinat dificultăți tehnice în a participa la cursurile organizate online și ar învăța mai bine dintr-un suport fizic, împrumutat de la bibliotecile universitare sau de la bibliotecile facultăților. Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadru Universității „Babeș-Bolyai” a venit în sprijinul studenților și a mutat biblioteca în mediul online. Sute de cărți scanate din toate domeniile și pentru toate specializările sunt disponibile pe site-ul dedicat bibliotecii, având acces atât studenții, cât și profesorii. Și alte bilioteci pun la dispoziția studenților o serie de materiale în format electronic, pentru consultare.
Din perspectiva studenților, perioada următoare este dedicată studiului. Carla Stolnean, studentă la Facultatea de Studii Europene, consideră că deschiderea bibliotecilor este necesară în această perioadă. Deși nu exclude vizita la un muzeu, Andrea Bele, studentă la Facultatea de Psihologie, este de părere că redeschiderea școlilor pentru elevii care trebuie să susțină în această vară examenul de bacalaureat este mai importantă.
Instituțiile care se își reiau activitatea începând cu mijlocul lunii mai reprezintă, în mare parte, o necesitate, însă pentru studenții care se pregătesc pentru sesiune sau pentru susținerea licenței, este mai importantă redeschiderea bibliotecilor, a unor spații unde pot învața sau unde se pot relaxa. Guvernul a adoptat luni, 11 mai, proiectul de lege în care sunt stipulate măsurile ce vor intra în vigoare după jumătatea lunii mai. Proiectul va fi dezbătut în regim de urgență în Parlament.
Sursa: Pexels
Sonia Lujerdean