Jurnalul lui Ion Rațiu, pe care l-a scris în exil, a fost lansat astăzi la Bookfest

Cultură Din oraş

Cartea „Jurnalul – Începuturile unui exil îndelungat (vol. 1)” scrisă de Ion Rațiu în perioada 1940-1954 a fost lansată astăzi la Bookfest. Volumul face parte din jurnalul pe care Ion Rațiu l-a ținut în perioada vieții sale.

„Aceasta este prima ediție a primului volum a jurnalului lui Ion Rațiu. Este o imagine fidelă și obiectivă a lumii în care a trăit, o relatare critică despre personajele din jurul său, scrisă dintr-o perspectiva personală, națională și internațională. Nu cred să existe multe alte lucrări similare, fiindcă puțini au trăit o viață ca a lui.”

a declarat fiul politicianului, Nicolae C. Rațiu pentru editura Corint.

Fiind țintă a Securității deoarece deținea informații importante, jurnalul lui Ion Rațiu nu a fost preluat de către autorități.

Editorul Stejărel Olaru, cel care s-a îngrijit ca primul volum din jurnal să fie publicat, a declarat pentru Antena 3:

„Este doar primul volum pentru că jurnalul este extrem de consistent. Are peste 6000 de pagini, deci estimăm că vor fi șase volume în următorii doi ani. E un jurnal scris de Ion Rațiu începând cu anul 1940, în care descrie, uneori cu multă sinceritate, viața pe care a dus-o din momentul în care a părăsit România și s-a angajat la Ambasada României la Londra, până în ianuarie 1990, când s-a întors în România”.

La eveniment au fost invitați special: editorul Stejărel Olaru, Nicolae C. Rațiu, prof. dr. Doru Dumitrescu, jurnalistul Cristina Bazavan și redactorul șef de la revista Historia Ion M. Ioniță.

Moderatorul lansării a fost Florin-Răzvan Mihai, redactor-coordonator al colecției Corint Istorie.

Ion Rațiu a fost un politician român care a trăit în perioada 1917-2000. Centrul Rațiu pentru democrație este un ONG care sprijină în continuare idealurile politicianului și a fost creat în 2004.

– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: edituracorint.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts