AUDIO | File din cărți străine

Studenti

Cum arată o filă străină? Am vrut să studiez altundeva. Am vrut să descopăr culturi noi, figuri interesante, sisteme diferite de abordare. Voiam să văd cum se desfășoară cei din depărtare, diferit față de noi. Întrebarea încă își caută răspuns. Am întrebat doi dintre oamenii ce au avut curajul de a pleca, de a lăsa în urmă familii, prietenii, amintiri și a părăsi zona lor de confort ce anume i-a determinat să urmeze acest drum:

Manuela Cherecheș – studentă în anul I în Olanda

1.Ce te-a atras cel mai mult să studiezi în străinătate?

“Cred că posibilitatea de a studia undeva în străinătate este destul de atractivă ea însuși. Aveam ideea de a merge la facultate în altă țară încă din clasa a 8-a, dar mai erau 4 ani până atunci și era doar un gând. Prin clasa a 10-a am realizat că ar trebui să încep să mă gândesc ce voi face pe viitor, rămân în țară sau mă duc în alta? Primul meu gând era să merg în Anglia, mulți colegi care acum au terminat liceul s-au dus acolo și începeam să mă gândesc și eu mult la idee, dar nu aveam cum să știu sigur dacă îmi va plăcea acolo fără să văd. Așa că în primăvară am avut oportunitatea de a vizita Anglia într-o excursie cu școala și chiar mă bucur că am fost și am văzut, pentru că am realizat că nu este țara potrivită pentru mine. Am ajuns cu gândul la Olanda, unde aveam și niște prieteni de familie care mi-au oferit posibilitatea de a vizita țara și în momentul în care am ajuns, mi-a plăcut la nebunie.”

2.Cum este studenția acolo? Ce fel de activități se practică?

“Cred că toți suntem de acord că în fiecare țară, experiența de student e diferită. Întâlnești diferite tipuri de persoane față de cele cu care te-ai obișnuit acasă, dar apar mai multe activități. După părerea mea, ai mai multe posibilități ca student să te distrezi și să faci mai multe activități, pentru că este o țară mult mai dezvoltată și as putea spune, mai deschisă, dar mai ales dacă locuiești într-un oraș studențesc ca mine. Sunt o mulțime de activități pe care le poți face, de la practicarea unui spor datorită faptului că există un centru sportiv pentru studenți, până la mersul la diferite petreceri și cluburi.”

3.Ce diferențe ai observat până acum față de cum era acasă?

“Cred că prima diferență pe care am observat-o este sistemul de predare și corectare. Este puțin diferit, mai ales pentru mine, pentru că studiez la o facultate care se bazează mai mult pe practică decât pe teorie (University of Applied Sciences), unde avem o mulțime de proiecte. Poate unele persoane s-au obișnuit cu ideea din liceu “cu cât scriu mai mult, cu atât mai bine”, dar aici nu prea funcționează așa. Examenele sunt diferite și sesiunile mai dese (în cazul meu, am parte de 4 sesiuni pe an, o sesiune după fiecare jumătate de semestru).”

4.Te-ai întrebat vreodată dacă ai fi ales să rămâi, ce s-ar fi întâmplat?

“Mereu mă întreb ”Oare ce fac prietenii mei? Cum se descurcă? Mi-ar fi fost mai bine să rămân în țară și să merg cu ei la Cluj? Așa aș fi fost și mai aproape de casă.”, dar de fiecare dată ajung la concluzia că îmi este mai bine aici, chiar dacă sunt departe de casă și de prieteni. Mă bucur că am avut șansa să ajung aici și o văd ca pe o oportunitate de a-mi face o carieră de viitor mai bună decât poate aș fi avut în România.”

5.Ai participat la vreun eveniment care ți-a rămas în minte/suflet?

“Stau și mă gândesc acum că sunt prea multe. Olandezii sunt un popor foarte petrecăreț și mereu au tot felul de sărbători și evenimente. Atât evenimente în timpul liber, cât și evenimente legate de facultate. Deocamdată nu am participat la un eveniment al facultății, dar mereu sunt organizate excursii speciale pentru fiecare profil, unde studenții pot învăța mai multe lucruri în domeniu și să cunoască mai multe persoane. Chiar în săptămânile viitoare sunt organizate 2 evenimente de genul, unul în acest oraș, iar celălalt în alt oraș.”

6.Cum cooperezi cu dorul de casă?

“Evident că îmi este dor de casă, mai ales de familie și prieteni, dar mereu țin legătura cu ei și mă țin la curent cu noutățile. Mă ajută și faptul că mă gândesc că mai am un pic și mă duc acasă pentru 2-3 săptămâni și mă bucur de acele momente din plin, ca și cum nici n-aș fi plecat.”

Theodor Vasile- student anul I Londra

1.Ce te-a atras cel mai mult să studiezi în străinătate?

“Sincer, gândindu-mă la acest aspect pot să zic dorința de a încerca ceva nou și-a spus cuvântul. Mi-am dorit acea experiență de care lumea doar lucruri bune zicea, datorită sistemului lor bine pus la punct. Mi-am dorit ceva care să nu îmi suprime și mai mult personalitatea cum a făcut-o pana acum sistemul românesc. Am știut că nu o să fie neapărat ușor, dar faptul că și prietena mea studiază aici face ca tot să fie mai frumos.”

2.Cum este studenția acolo? Ce fel de activități se practică?

“În ceea ce privește studenția, lumea are nenumărate alegeri astfel încât să facă această perioada cât mai pe placul lor. Studenții se implică foarte mult în societăți cu diferite teme, precum public speaking, basket, antreprenoriat, protejarea mediului sau multe altele, pentru orice personalitate. Pe lângă asta, în cadrul facultății se organizează multe evenimente în care sunt invitate persoane sa vorbească deschis, dar și concursuri la care studenții pot să participe.”

3.Ce diferențe ai observat până acum față de cum era acasă?

“Una din diferențele majore pe care le-am văzut, comparând cu liceul, este legat de sistem. Pot sa fiu eu însămi și să nu mă simt judecat de profesori. Ei te ajuta să crești oricum ai fi atâta timp cât ești interesat. Faptul că există o diversitate așa bogată le oferă șansa să lucreze cu studenți foarte diferiți, ceea ce ne face noua integrarea mai ușoară.

4.Te-ai întrebat vreodată dacă ai fi ales să rămâi, ce s-ar fi întâmplat?

“M-am mai întrebat din când în când, dar niciodată nu aprofundez așa mult subiecte precum Cum ar fi fost dacă..?

5.Ai participat la vreun eveniment care ți-a rămas în minte/suflet?

“Am participat la mai multe evenimente, dar unul mai fascinant pot spune că a fost despre importanța LinkedIn. Sunt mult mai multe oportunități decât ne imaginam pe o platformă socială și lumea chiar e interesată în a crea noi conexiuni cu oamenii.”

6.Cum cooperezi cu dorul de casă?

“Nu las prea mult să se amplifice dorul de casă, așa că mă întorc destul de des acasă. De obicei nu trece mai mult de o lună jumate fără sa fac o vizita părinților și prietenilor din țară. Dar nu asta e cel mai important, ci faptul că sunt cu prietena mea aici mă face să mă simt acasă oriunde aș merge cu ea.”

– Material realizat Ștefania Șpan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts