PORTRET | Paul Dumitrescu, antreprenorul de 24 de ani: „Eu nu am pornit de la zero, ci de la minus”

Din oraş Studenti

Paul Dumitrescu este un tânăr în vârstă de 24 de ani din Ocna Mureş, care a absolvit Facultatea de Zootehie și Biotehnologie, specializarea Biotehnologii Agricole și a reuşit să îşi conducă propria afacere încă din primul an de facultate. Paul și-a deschis o firmă de catering din primul an de școală și a reuşit să își finalizeze cu brio și studiile. Tânărul a reușit să răzbată birocraţia din România şi să îşi clădească propria afacere cu ajutorul unui proiect european şi multă perseverenţă.

Totul a început când Paul urma să îşi dea examenul de Bacalaureat şi a cunoscut o persoană care a reuşit să îi schimbe perspectivele:

„Păi totul s-a intâmplat înainte de a da Bacalaureatul. Am participat în campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Acolo am facut cunoştinţă cu organizatorul de campanie, un tânăr consultant în afaceri…am povestit puţin cu el, iar la final mi-a pus o simplă întrebare: Vrei să devii om de afaceri? Totul a fost persoana potrivită la momentul potrivit.”

Cum nu e suficient doar să îţi doreşti ceva, Paul a început cu paşi mărunţi. A urmat un curs în domeniu, s-a înscris la facultate şi a făcut fiecare demers necesar pentru obţinerea finanţării europene.

„Primul proiect a fost <<Incubatorul de afaceri>>, adică un program pilot de înfiinţare de afaceri noi, societăţi cu răspundere limitată debutante. Incubatorul presupunea un program prin care orice persoană cu vârsta între 18-35 de ani putea să îşi întemeieze o afacere de tip SRL-D…făceai un curs de management, prezentai în faţa unei comisii un plan de afaceri pe o durată de 5 ani şi dacă l-i se părea de succes din discuţie îţi acordau suma de 20.000 de lei. Era o sumă mică deoarece din câte îmi amintesc era o colaborare şi cu Guvernul din acea vreme.”

Cu toate că iniţiativa şi determinarea existau, obstacolele au început să apară încă de la început. Birocraţia şi-a spus cuvântul, astfel apărând  primele oprelişti în deschiderea firmei de catering.

„Am fost total dezamăgit de sistemul bancar din România după ce am fost selectat într-un proiect în valoare de 200.000 de euro şi am pierdut din cauză că nu am găsit finanţarea la nicio bancă. Niciuna nu avea de gând să colaboreze cu proiectele europene deşi aveam contractul deja semnat. Toate îmi cerau ipoteci imobiliare.”

Cu toate acestea, Paul nu a renunţat şi a continuat să creadă în reuşită:

„Nu m-am gândit să renunţ pentru că aveam susţinerea părinţilor mei care m-au ajutat şi încă mă ajută la buna funcţionare a afacerii. Eu nu am pornit de la zero ci de la minus. Pot zice ca sunt cei mai buni sfătuitori ai mei si mi-au deschis în unele momente nişte portiţe care mi-au adus afacerea la un nivel mai sus. Cipri şi Cori, eu nu le spun tata şi mama pentru că aşa m-au învăţat de mic. Să fie mai mult o relaţie de prietenie decât de familie.”

Firma de catering a fost doar o treaptă pe scara afacerilor. După, Paul a deschis două magazine în curtea unor licee, o sală de evenimente şi un restaurant, toate în Ocna Mureş.

„În ziua licitaţiei, din cadrul comisiei a făcut parte şi fostul meu profesor de istorie, iar după ce a aflat că am venit să licitez a zis : <<Domnule Dumitrescu cine credea că atunci când eraţi în liceu, fugeaţi de la orele mele exact în locul unde astăzi aveţi de gând să faceţi afaceri.>>”

Întrebat dacă s-a gândit să plece în străinătate, Paul a răspuns:

„Da, m-am gândit să mă mut în Belgia unde sistemul fiscal este mai bine pus la punct şi impozitele mult mai accesibile,  dar cu cât trece timpul tot mai greu este să plec deoarece după 5 ani petrecuţi în mediul de afaceri mici şi mijlocii din România am reuşit şi încă încerc să învăţ metodele să zicem de supravieţuire. Vorba unei cunoştinţe de familie:<<Statul te ajută cu un deget dar cu celelalte noua iţi ia cât poate.>>  Dacă ar fi să plec în străinătate nu stiu dacă mi-aş mai face o afacere. Deşi e greu în România are şi părţile ei frumoase.”

În continuare, Paul dorește să deschidă un restautant la mare pe timpul verii și să închidă buticurile din cadrul celor două licee din cauza vacanței de vară.

– Victoria Timoce / Sursa fotografiilor: Arhivă Dumitrescu Paul

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts