Pentru unii, timpul liber este un lux pe care nu și-l pot permite, pentru alții, este inacceptabil ca o săptămână să treacă fără o ieșire în oraș sau la pescuit, fără o carte citită.
Fie că este vorba de studenți, elevi sau de persoane cu un job full-time, un lucru este cert, și anume, că nu toată lumea are ocazia să se relaxeze. Așa cum menționase și un student al academiei de muzică Gheorghe Dima, programul supraîncărcat este principalul motiv pentru care multe persoane nu mai au ocazia de a se orienta înspre dezvoltarea personală. Orele sunt delimitate clar de diverse activități acaparatoare, mai menționează acesta, cum ar fi învățatul. O altă persoană, de profesie taximetrist, aduce în discuție aceeași problemă – imposibilitatea de a găsi un moment de respiro în goana de zi cu zi. Respectivul declarase că pentru el, pauzele, în adevăratul sens al cuvântului, sunt extrem de rare.
Cu toate aceste, mai există și cazuri în care munca se îmbină cu relaxarea. Un exemplu concret ar fi un arhitect din orașul Cluj-Napoca. El afirmase că săptămânal muncește aproximativ 40 de ore și că printre respectivele ore își permite să strecoare micile sale pasiuni: fotografia și grafica. La fel se întâmplă și în cazul unui designer digital al unei companii IT, care reușește să găsească timp și pentru ieșirile ocazionale cu prietenii și pentru proiectele sale personale.
– Material realizat Cătălin Nemeș