Ministrul Ion Ştefan a semnat joi, contractul de finanţare pentru Spitalul Regional Cluj. Investiţia depăşeşte 500 de milioane de euro şi are ca scop reducerea inegalităţilor în starea de sănătate a populaţiei.
Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a semnat joi contractul în urma căruia va fi construit Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj. Acesta va fi amplasat în comuna Floreşti. Printre prevederile acestui proiect se află diminuarea dezechilibrului în starea de sănătate a populaţiei, în special în zonele rurale şi în zonele izolate sau defavorizate din punct de vedere economic (de exemplu, Regiunea Nord-Vest şi Cluj), prin diagnosticarea precoce şi tratarea cu succes a condiţiilor mai puţin grave. De asemenea, se doreşte şi restructurarea spitalelor regionale de urgenţă din România, astfel încât acestea să trateze cele mai complexe cazuri într-o abordare multidisciplinară, eficientă şi sigură din punct de vedere clinic.
„Realitatea acestor zile ne arată tuturor că România are nevoie vitală de investiţii majore în sistemul sanitar, pentru ca românii să poată găsi salvare şi alinare a suferinţelor în spitale, iar cadrele medicale să poată performa cu adevărat. Semnarea contractului pentru demararea construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, care a avut loc astăzi, vine după ce, luna trecută, la Bruxelles, un alt proiect major pentru sănătatea din România (Spitalul Regional Iaşi) a fost aprobat fără corecţii.”, a precizat joi, ministrul Ion Ştefan.
Valoarea investiţiei depăşeşte 500 de milioane de euro. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151.891 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp . Clădirea va avea 7 etaje (subsol, parter şi alte cinci etaje) şi va fi dotată cu 849 de paturi. Spitalul va beneficia de un heliport şi de o parcare subterană cu două etaje.
Sursa: Agerpress
Natalia Berlo