Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 18 mai, legea care prevede că părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor și în perioada următoare, până la încheierea anului școlar. Măsura este valabilă pentru părinții care au copii înscriși în cadrul unei unități de învățământ, cu vârste până la 12 ani sau până la 26 de ani, în cazul elevilor cu dizabilități.
Legea are ca scop aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2020. Aceasta permite acordarea unor zile libere părinților, în situația închiderii temporare a instituțiilor academice, potrivit presidency.ro.
„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii”, specifică alineatul 1 din articolul 1, preluat de lege5.ro.
Actul normativ se aplică când școlile sunt închise din motive grave, cum ar fi condițiile meteorologice nefavorabile sau criza sanitară din prezent.
Conform Agerpres, rectificările aduse legii sunt valide odată cu încetarea stării de urgență și, cel mai târziu, până la sfârșitul anului 2020.
„Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv ale actelor normative care o modifică şi/sau o completează ori care cuprind dispoziţii care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgenţă instituite prin decret, potrivit art. 93 alin.(1) din Constituţia României, republicată, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.”
De asemenea, documentul precizează și situațiile în care părinții nu pot beneficia de acest sprijin juridic.
„Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, mai arată acesta.
Sursa: Unsplash
Bianca Pop