În plină pandemie, 5.000 de oameni au participat la un concert rock în Barcelona, într-un loc închis, pentru a se afla cât de mare este rata de infectare cu Covid-19 la un eveniment de o asemenea amploare.
Studiul s-a făcut cu respectarea unor reguli, cum ar fi testarea cu test antigen și purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată perioada desfășurării spectacolului. Astfel încât, concertul-test susţinut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona, în luna martie, a demonstrat că marile evenimente pot fi sigure, potrivit News.ro.
Jordi Herreruela, promotor al concertului-test, susține că
„Dacă toată lumea care participă va avea un test antigen negativ, generăm ideea unei bule sanitare în care infecțiile din interiorul locului nu sunt posibile. Acest lucru s-a dovedit corect în timpul concertului de probă pe care l-au făcut în decembrie (cu 500 de însoțitori)”, conform Mediafax.
Nu există niciun semn de infectare, după cum spun experții medicali care au monitorizat concertul la care au participat 5.000 de oameni, iar testele realizate pentru toți participanții, la două săptămâni de la concert, au ieșit negative. Regulile de participare au fost de altfel foarte stricte. Deși nu a fost impusă distanțarea fizică, măștile au fost obligatorii pe toată durata evenimentului. Înainte de concert, spectatorii au stat ore întregi la coadă, în afara arenei, apoi au fost testați cu toții înainte de a li se permite să ajungă la concert, precizează Digi24.
Cât despre declarația lui Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, din luna martie pentru Digi24, în legătură cu festivalurile:
„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. În acest moment, prioritatea noastră este starea de sănătate a populației. Un experiment interesant a fost cel din Barcelona, unde 5.000 de oameni au putut participa la un eveniment pentru a se observa dacă riscurile sunt atât de mari. În costul biletului a fost inclus și un test antigen. Din toți participanții au fost opriți doar 8 pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu este un eveniment de genul.”
„Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să găsească o soluție unitară. Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, mai adaugă Emil Boc.
Acest concert-test este dovada că evenimentele mari sunt sigure și poate este chiar motivul care ne va aduce anul acesta o vară „normală”.
Sursă foto: Pixabay
Chiriac Adina