Din cauza epidemiei de COVID-19, purtatul măștii a devenit obligatoriu. În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).
„Protejarea feței cu o mască creează un mediu umed, fierbinte pentru pielea ta, deoarece respirația îți este prinsă. Acest lucru poate duce la acumularea de transpirație și ulei pe piele sub mască, ceea ce poate duce la inflamații, erupții cutanate și chiar izbucniri ale acneei”, explică medicului dermatolog din New York, Joshua Zeichner, pentru Refinery29.
Purtarea machiajului ar trebui redusă la minim.
„Orice ingrediente potențial iritante sau care afectează porii ar trebui evitate sub pielea acoperită cu mască”, explică medicul dermatolog pe bază de Manhattan, Hadley King, MD, pentru Refinery29 . “Aș recomanda reducerea minimă a machiajului – în special fondurile de ten și disimulatorul cu formulări grele – deoarece umiditatea crescută de sub mască ar putea afecta producția de sebum a pielii dumneavoastră și ar putea duce la o creștere a porilor înfundate și a spargerilor.”
Când vine vorba de crearea propriei măști , materialul care atinge fața trebuie să fie confortabil. “Bumbacul este o țesătură respirabilă și, prin urmare, va fi relativ noniritant pentru piele”, spune Dr. King. De asemenea, este recomandat de CDC să introduceți un alt filtru (precum un filtru de cafea) între țesătură pentru o protecție suplimentară.
Cpt. medic dr. Georgescu ne spune cum ar trebui să îngrijim pielea feței și ce ar trebui să evităm să facem zilele acestea, în care e nevoie să purtăm măștile de protecție:
- Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna
- Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, nu săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm )
- Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum
- Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)
Atunci când masca este purtată, se inspiră dioxidul de carbon care este expirat. Sugestia medicilor este de a se face o pauză de la purtarea ei cât de des se poate.
Sursa: SCUMC
Mihaela Marcu