90 de ani de la întemeierea Universităţii Româneşti din Cluj

UBB UBB Radio

Ceremonia aniversară a 90 de ani de la întemeierea Universităţii Româneşti din Cluj a adunat un public numeros vineri aseară, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai.

Ceremonia aniversară a debutat prin discursul rectorului UBB, Andrei Marga, care a rezumat evoluţia celei mai mari universităţi din Transilvania: “Se poate spune cu temei că aniversarea a 90 de ani de la întemeierea Universităţii româneşti din Cluj găseşte Universitatea „Babeş-Bolyai” la un nivel fără precedent al dezvoltării universitare autohtone, cu o precisă şi extinsă ancorare în nevoile culturale, ştiinţifice şi tehnologice din Transilvania, cu o contribuţie majoră la modernizarea României şi cu o prezenţă internaţională diversificată.”

Acesta a subliniat punctul forte al dezvoltării la care Universitatea Babeş-Bolyai a ajuns astăzi prin multiculturalism: “…niciodată în principala universitate din Transilvania nu au studiat mai mulţi români. Niciodată nu au studiat mai mulţi maghiari. Niciodată nu au fost mai multe oportunităţi pentru germani. Niciodată limba ebraică şi istoria poporului evreu nu au fost studiate atât de extins. Niciodată alte grupuri etnice nu au fost reprezentate la nivelul de astăzi”.

Un moment special în cadrul ceremoniei l-a reperezentat citirea mesajului din partea regelui Mihai I, al cărui Bunic (Regele Ferdinand I) a inaugurat Universitatea Românească din Cluj-Napoca şi care în urma cu 90 de ani a rostit îndemnul “Cu Dumnezeu înainte!”

La eveniment au participat fostul Preşedinte al României, Emil Constatninescu, Preşedintele Conferinţei Naţionale a Rectorilor, Ecaterina Andronescu, Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, precum şi reprezentantii principalelor universitaţi din ţara.

Emil Constantinescu, Preşedintele României în perioada 1996-2000, a mărturisit că: “este vital să credem nu în cineva, ci în ceva” cu referire la performanţele universităţii clujene şi a menţionat puterea culturală a tinerilor de azi care pot schimba România.

Ecaterina Andronescu, fostul Ministru al Educaţiei, s-a declarat onorată de invitaţie si a ţinut să aprecieze evenimentul drept: “unul dintre cele mai importante momente din societate românească”. De asemenea, a propus un exerciţiu de imaginaţie “straniu si înfricoşător”: “ce ar însemna o localitate, un oraş sau o ţară fără şcoala de orice grad!?” după care a evidenţiat rolul universitătii asupra societăţii prin educaţie şi cultură.

Deşi nu a mai ajuns la eveniment, Ion Iliescu, preşedintele Romaniei în perioada 1990-1996, respectiv 2000-2004, şi-a transmis mesajul prin consilierul său pe probleme de cultură, Victor Opanschi, mesaj care aducea şi o critică actualului sistem educaţional.

Ceremonia aniversară s-a încheiat printr-un concert extraordinar, asigurat de  Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, dirijată de Gheorghe Costin, şi cu participarea soliştilor Alexandru Agache, Carmen Oprişanu şi Nicoleta Ardelean.

Alina Mihuţ

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts