În săptămâna 23-29 martie are loc cea de-a treia ediție a festivalului de scurt-metraje „International Short Film Festival” (Cluj Shorts). unde clujenii sunt așteptați la Cinema Victoria pentru a viziona cele 160 de filme proiectate în cadrul evenimentului.
„Cluj Shorts” este o competiție internațională la care au fost înscrise 55 de scurt-metraje. Juriul care va evalua munca tinerilor cineaști este alcătuit din Conf. Univ. Dr. Acad. Gabor Xantus (cineast-documentarist), Dr. Ioan Pop-Curşeu (profesor în cadrul Departamentului de Cinematografie şi Media al Universității Babeş-Bolyai) și Sergiu Matei (cameraman şi om de televiziune). Festivitatea de premiere va avea loc la Cinema Victoria, duminică, la ora 16, fiind urmată, de la ora 21, de proiectarea filmelor câștigătoare.
„Pornim de la considerentul că arta, ca parte a culturii, îndeplinește un rol important în societate, prin funcțiile cognitivă și educativă, care-i sunt implicite. Așezăm pe același palier atât creatorul de artă, cât și audiența, deoarece structurile expresive pe care arta le creează sunt capabile de a genera și comunica emoții specific complexe, la care participă, atât în actul creației, cât și în acela al receptării, senzorialitatea, intuiția, afectivitatea și inteligența. ClujShorts reunește cele două elemente centrale ale Asociației Persona: pasiunea pentru artă și dragostea pentru oameni.”, informează într-un comunicat de presă reprezentanții festivalului.
Anul trecut trofeul ,,Cluj Shorts” a fost câștigat de un regizor din Germania, Bryn Chainey, cu scurt-metrajul Moritz and the Woodwose, juriul declarând că a acordat premiul „pentru scenariul emoţionant, pentru deosebita calitate a imaginii şi a regiei, pentru că este un film tandru şi aspru în acelaşi timp, un film de o tulburătoare umanitate.”
Evenimentul este organizat de Asociația Persona, o organizație non-profit cu profil cultural din Cluj-Napoca. Având o activitate de 12 ani, asociația a desfășurat numeroase proiecte atât în domeniul cultural, cât și pe plan social (combaterea consumul de droguri și alcool, avortul, suicidul etc.). Prin cel mai nou proiect, ONG-ul susține un grup de cineaști aflați la început de drum. Aceaștia realizează un scurt-metraj intitulat „777”, concentrat asupra dependenței de jocurile de noroc.
Loredana Bertișan și Alexandra Enășoaie / Sursa fotografiei: clujshorts.ro