5 cărți despre situații mai dificile decât pandemia actuală

Cultură UBB Radio

Pentru că nu te mai poți plânge de lipsa timpului liber și nu mai ai nici o scuză plauzibilă pentru a nu citi, ți-am pregătit o mică listă de cărți, care s-ar putea să îți schimbe atitudinea față de această pandemie.

Trăim vremuri foarte interesante, în care dreptul la libertatea de mișcare este puțin restricționat. Acest lucru poate să ni se pară nedrept, ținând cont de modul de viață dinainte de pandemie, dar mai putem spune și că toate aceste schimbări bruște sunt doar în folosul nostru.

Ceea ce nu poate fi spus și despre personajele din cărțile următoare:

  • Cravata roșie de Ji-li Jiang

Aceasta este o carte, scrisă la maturitate, despre experiența reală a autoarei, care avea doar 12 ani în 1966, când a început Revoluția Culturală a lui Mao Zedong. Secvența istorică este trecută prin filtrul ochilor nevinovați ai copilei și redă ruptura bruscă cu normalitatea de dinainte. Se conturează din fâșii un tablou istoric al acelor ani în care au loc supravegherile stricte, denunțurile, perchezițiile, agresiunile, presiunile psihologice, gesturile disperate, restricțiile alimentare și lipsurile de orice fel. Iar în rândul copiilor, această luptă de putere nu lipsește nici ea.

Doar imaginează-ți că azi ești un copil apreciat pentru munca intelectuală și pentru orele intense de pregătire, iar mâine ești acuzat exact din motivul pentru care erai apreciat mai sus, ci cei care îți cereau ajutorul odinioară sunt cei care preiau controlul . Și mai imaginează-ți că asta e normalitatea în care vei trăi de aici înainte. Nu pare prea plăcut, nu-i așa?

  • Toate drepturile rezervate de Gregory Scott Katsoulls

Bănuiesc că ești obișnuit să vorbești când și cât vrei, deoarece e cel mai firesc lucru pe care îl poți face, dar te-ai gândit vreodată la o lume în care fiecare cuvânt pe care îl rostești are un preț în bani?

Toate drepturile rezervate este despre un univers distropic în care cuvintele se plătesc în bani și în care cei care au bani vorbesc cât doresc, iar cei care nu au sunt condamnați la tăcere sau economie de cuvinte.

Pandemia mai pare așa groaznică acum?

  • Noaptea despărțirii de Jennifer A. Neilsen

Acțiunea din acestă carte se întâmplă în Germania anilor 60’ și prezintă aventurile Gretei a cărei familie a fost dezbinată peste noapte de Zidul Berlinului, iar Greta, impteună cu mama și fratele ei mai mare au fost blocați pe partea Republicii Democrate Germane (R.D.G.)

Noaptea despărțirii  este o poveste despre încercarea de a fugi dintr-o lume în care poți fi împușcat pentru că te apropii prea mult de un zid, în care poți fi aspru pedepsit pentru că asculți altă muzică decât cea permisă de stat și în care poți fi arestat dacă spui ceva nepotrivit.

Vă las să meditați la un citat din această carte „Dacă nu pot spune ce gândesc, e o crimă chiar și să fiu eu însumi”

  • Farenheit 451 de Ray Bradbury

Această distopie ne aruncă într-o lume în care nu cuțitele, pistoalele sau bombele sunt cele mai periculoase arme, ci cărțile, iar cei care dețin cărți sunt considerați oameni periculoși și sunt arestați.

Atunci când citești această carte privești totul din perspectiva unui pompier, un pompier care nu e menit să stingă focul, ci să îl provoace, deoarece casele în care au fost descoperite cărți sunt arse, fiind considerate pângărite.

Aceasta este o poveste care îi va face pe iubitorii de lectură să se cutremure la gândul că o asemenea societate ar putea exista.

  • Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Moris

Aceasta este o poveste  profundă, cutremurătoare și deosebit de emoționantă, care este bazată pe mărturiile unui cuplu care și-a început povestea de dragoste într-un lagăr de concentrare.

Perioada evocată în carte este una dintre cele mai teribile și mai întunecate din istoria omenirii, dar cu totate acestea personajele principale ne dau o lecție despre speranță, răbdare și fericire.

Și mai putem medita la faptul că viața într-un lagăr este ceva mai neplăcută decât viața în izolare!

Sursa: Adriana Tiodar

Adriana Tiodar

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts