România are mulţi tineri talentaţi şi curajoşi. Antreprenori de succes. Cu idei originale şi interesante. Un exemplu de curaj sunt Iulia Dromereschi și Ioana Popovici, iniţiatoarele proiectului ConvoClub at Cluj.
Ce este ConvoClub at Cluj?
ConvoClub at Cluj este una dintre inițiativele unei asociaţii în curs de formare, care propune cursanţilor o modalitate interactivă de exersare a limbilor străine. Limbile vorbite în cadrul întâlnirilor sunt: engleză, germană, spaniolă, franceză, dar şi coreeană, rusă, olandeză, norvegiană, japoneză sau portugheză. Şi aş putea continua, dar vă las să descoperiţi singuri ce alte limbi se vorbesc în cadrul cluburilor.
ConvoClub at Cluj a apărut în primăvara acestui an ca un proiect pilot. Succesul său a fost garantat, astfel că, începând cu luna noiembrie a anului curent, întâlnirile s-au reluat.
Întâlnirile membrilor cluburilor au loc o dată la două săptămâni. Fiecare întâlnire are o temă de discuţie stabilită la început de sezon. Discuţiile sunt libere. Fiecare participant face parte dintr-un club, în funcţie de limba vorbită – însă se poate participa și la mai multe cluburi, după dorință. Fiecare club este condus de către un moderator (facilitator) şi un co-moderator.
Moderatorul este persoana care conduce clubul. Aceasta cunoaşte foarte bine limba vorbită în interiorul clubului şi este responsabilă cu buna desfăşurare a fiecărei întâlniri. Co-moderatorul este asistentul moderatorului. Este persoana gata să intervină atunci când este nevoie. Majoritatea cluburilor se bucură şi de prezenţa vorbitorilor nativi în cadrul întâlnirilor.
Înscrierea într-un club nu are limită de vârstă. Participanţii sunt vorbitori de limbi străine, începători sau avansaţi, care doresc să îşi îmbunătăţească abilitatea de a conversa într-o limbă străină. Se organizează inclusiv clubul vorbitorilor de limbă română. Acesta vizează cetăţenii străini, care lucrează sau studiază în Cluj-Napoca, și care vor să înveţe limba română.
Iniţiatoarele proiectului, Iulia Dromereschi și Ioana Popovici, doresc ca în viitor să organizeze întâlniri destinate persoanele care provin din categorii sociale defavorizate, minorități sau grupuri vulnerabile.
Înscrierea şi participarea sunt gratuite. Doritorii pot lua legătura cu membrii asociaţiei intrând pe pagina de Facebook sau vizitând site-ul acesteia.
– Bianca Siceanu / Sursa foto: Bianca Siceanu