19 iunie este Ziua Internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor, zi marcată de Organizația Națiunilor Unite. Marcarea acestei probleme printr-o zi calendaristică are scopul de a îi face pe oameni conștienți de faptul că este o problemă reală la nivel mondial și de a aduce un omagiu persoanelor ce sunt victime ale violenței sexuale.
„În această zi internațională pentru eliminarea violenței sexuale în conflict, suntem solidari cu supraviețuitorii. Ne-am promis să-i ascultăm și să acționăm asupra experiențelor și deciziilor lor.”, a spus secretarul general ONU, António Guterres.
Data de 19 iunie marchează Ziua Internatională pentru eliminarea violentei sexuale in timpul conflictelor, în cadrul acestora intrând violul, sclavia sexuală, prostituția, traficul de persoane, sarcina sau avortul forțat, căsătoriile obligatorii fără consimțământul unuia sau ambilor parteneri, presiunile sau actele de violență manifestate asupra copiilor, femeilor și bărbaților.
Motivul pentru care este aleasă această dată este datorat faptului că în anul 2008, 19 iunie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 1820/2008, criticând violența sexuală ca o modalitate de război și împiedicând instalarea păcii. Pentru a combate cu orice preț violența sexuală folosita deseori și ca o strategie teroristă, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluția 2331/2016 care subliniază violența sexuala ca fiind folosită și ca o strategie de crimă organizată, de terorism, potrivit Agerpress.
Totodată, potrivit https://www.un.org, pandemia instaurată a sporit numărul victimelor violenței sexuale, din cauza faptului că izolarea la domiciliu nu a fost întotdeauna sigură, ci din contra victimele au rămas închise în casa cu agresorul.
Anual în România se înregistrează zilnic victime ale violenței domestice, victime supuse abuzurilor sexuale. România în anul 2019 a fost pe primul loc la trafic de persoane din Europa.
Dacă știți persoane care sunt victime supuse violențelor sexuale oferiți-le ajutorul. Nu le presați, nu le judecați, oferiți-vă să sunați la 112, numărul de urgente sau contactați 0800-500-333, linie telefonică gratuita pentru sprijinirea și acordarea ajutorului pentru victime.
Mai multe informații sau pentru a cere consiliere găsiți pe pagina oficială a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Barbați.
Sursa: Internationale.it
Dana Coțovanu