Pandemia are un impact negativ asupra activităților în derulare sau planificate în cadrul programului Erasmus+, dar și asupra studenților plecați la studii în străinătate. Comisia Europeană depune eforturi pentru a-i ajuta pe beneficiari, studenți, elevi, voluntari și alți participanți la programe să facă față consecințelor la nivel individual, apare pe site-ul oficial al acestora.
Obiectivul principal al Comisiei Europene îl constituie siguranța și protecția tuturor participanților la programul Erasmus+ și la Corpul european de solidaritate, cu respectarea deplină a tuturor măsurilor de limitare a răspândirii virusului luate la nivel național. Aceștia au pus la dispoziția studenților o rubrică prin care răspund la întrebările frecvente legate de problemele cu care se confruntă.
De asemenea, mulți dintre studenții români care au ales să studieze în străinătate în anul școlar 2019-2020, au fost nevoiți să rămână în țările gazdă. Conform UNESCO, România are un total de 35.500 de studenţi la facultăţile din străinătate, arată Mediafax.
Perioada pandemiei a fost dificilă pentru ei, deoarece situația privind evoluția acesteia a fost incertă, iar restricțiile au fost modificate frecvent.
Pentru studenții plecați cu programul de studii Erasmus+, pandemia a adus cu sine momente de singurătate într-o țară străină. Faptul că au fost implementate măsurile de distanțare socială și chiar carantină, a privat sute de studenți de bucuria de a socializa cu colegii străini, de a vizita țara pe care și-au ales-o și cel mai important, de interacțiunea profesor-student de la universitate.
Un asemenea caz este și cel al lui Sergiu, un student de 21 de ani de la UMFST „George Emil Palade” din Tîrgu Mureș. El spune că perioada de pandemie a fost foarte grea, fiind singur într-o țară străină. Este plecat în Turcia și odată cu suspendarea zborurilor internaționale, a rămas acolo pe toată perioada pandemiei. „Majoritatea prietenilor pe care mi i-am făcut aici, au plecat în orașele din care provin. Cum lumea pe aici nu prea vorbește engleză, aveam nevoie de ei, dar am reușit să mă descurc singur.”, spune acesta.
Cursurile au fost ținute în mediul virtual, pe o platformă a universității. După o asemenea experiență internațională, băiatul spune că i-ar plăcea să lucreze și să locuiască în străinătate, pentru o perioadă limitată de timp.
„Aș accepta cu mare drag, dacă mi s-ar oferi o asemenea oportunitate, dar recunosc că nu mi-ar fi ușor. Nu mi-aș părăsi țara definitiv deoarece nu mi-aș putea lăsa familia și prietenii nici dacă ar apărea o ofertă pentru o perioadă definitivă foarte tentantă.”, adaugă el.
Ștefania este o studentă româncă plecată să studieze specializarea de Resurse Umane de la Universitatea din Tilburg (Olanda), încă de la începutul anului universitar. Ea susține că a decis să rămână acolo pe perioada pandemiei, deoarece credea că în scurt timp de la anunțarea noilor condiții, va trebui să se întoarcă pentru susținerea examenelor. Situația reală a fost însă alta. Spune că încă nu s-au întors la facultate, nici la muncă și că abia acum se deschid treptat locurile publice. Pentru Ștefania, lunile în care au fost restricții, au fost un moment de relaxare.
„Chiar mă bucur că am rămas aici! Pentru că nu a trebuit să merg nici la școală, nici la job și fiind închise cafenelele, am avut timp să ies cu bicicleta și să descopăr locuri noi în oraș”, spune ea. Totuși, fata mărturisește că i s-a făcut dor de casă. „Au trecut luni bune de când nu am fost acasă și mi-e dor de familie și de prieteni. Abia aștept să îi văd!”. Pentru ea, să fie alături de cei dragi este un aspect important al vieții, de ceea își dorește ca după finalizarea studiilor să revină definitiv în țară.
Legat de cursuri, fata spune că a fost plăcut surprinsă de implicarea profesorilor care au pus la dispoziția lor cursuri și tutoriale pe platforme online. Dificultatea Ștefaniei a fost însă sesiunea de examene. Aceasta a avut mai multe examene decât în mod obișnuit, puse la un interval mic de timp unul de celălalt.
„Inafară de faptul că a trebuit să mă obișnuiesc cu exemenele online, chiar mi-a plăcut cum a decurs blocul (semestrul) acesta. Am putut să-mi fac singură orarul după bunul meu plac și să alternez cu un intership.”, mai adaugă Ștefania.
Odată cu relaxarea restricțiilor, treptat, cei care au petrecut aceste luni departe de casă, vor putea să se întoarcă în siguranță. Până atunci se recomandă respectarea normelor de protecție implementate în fiecare stat.
Sursa: Pixabay
Octavia Cozma