UBB va avea un centru de industrii creative

UBB UBB Radio

Universitatea Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (UBB) va avea un centru de industrii creative, care va include mai multe unităţi, din diferite discipline. Acesta va fi organizat într-o „logică multi-, inter- și trans-disciplinară”, conform principiilor STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics, tradus fiind Știință-Tehnologie-Inginerie-Artă-Matematică).

Potrivit reprezentanților universității, unitățile care vor intra în componența Centrului de Industrii Creative există deja în structura UBB și vor fi relocate în spațiul din Cluj Innovation Park în momentul în care condițiile pandemiei de coronavirus vor permite acest lucru. Conform comunicatului UBB, acestea sunt:

  1. Tehnologii psihologice pentru sănătate (ex. medii virtuale/augmentate, terapie online, gaming terapeutic, roboterapie, desene animate terapeutice, povești/jucării terapeutice; relaxare și managementul stresului, etc.)
  2. Digital Media/Radio UBB/TV UBB
  3. Digital Humanities
  4. Digital interactive arts/Documentary film making
  5. Tehnologia informației/Gamification
  6. Astronomie și astrofizică: When science meets fiction
  7. Produse UBB ale CFCIDFR (ex. videouri MOOC)
  8. Muzeul de „tehnologie psihologică” Florian Ștefănescu-Goangă

Rectorul UBB, prof univ. dr. Daniel David, declară:

„Așa cum am afirmat în Programul ProUBB+, UBB s-a angajat să-și concentreze maximal și inovativ diversitatea academică în două platforme multi-/inter-/trans-disciplinare: (1) STEM – InfoBioNano4Health și (2) STEAM – Centru UBB de Industrii Creative, ambele cu rol de educație, de cercetare și de transformare inovativă a mediului socio-economic, într-o logică a deschiderii bidirecționale către societate”.

Scopul acestei intenții este de a valorifica calitățile și interesele oamenilor din comunitatea academică, dar și de a oferi societăţii soluţii de viitor avansate pentru a creşte bunăstarea şi calitatea vieţii.

Referindu-se la noul Centru UBB de Industrii Creative, rectorul UBB adaugă:

„În logica deschiderii, dincolo de membrii comunității UBB, sperăm să avem implicați în Centru contributori la cunoaștere, care, pe baza regulilor unităților din Centru vor putea accesa infrastructura independent sau în colaborare cu membrii unităților respective”.

Sursa: UBB

Marius Băcilă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts