Campania “Europa Liberă, Aici” înseamnă aducerea în ţară a arhivei emisiunilor de la Radio Europa Liberă. Printr-un SMS la numărul 8820, valabil în reţelele de telefonie mobilă, se poate contribui cu 2 Euro la strângerea sumei necesare pentru digitalizarea acestei arhive foarte voluminoase. Arhiva se găseşte în Statele Unite, iar costurile digitalizării se ridică la suma de 350.000 de dolari. Numai prin procesarea digitală a arhivei se va putea obţine o copie integrală ce urmează a fi adusă în România, astfel încât aceste emisiuni, să fie accesibile pentru documentare tuturor, permanent şi gratuit.
Proiectul este iniţiat şi coordonat de Institutul Român de Istorie Recentă împreună cu echipa foştilor angajaţi şi colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă. Reamintind semnificaţia specială a Europei Libere şi contribuţia ei la cîştigul de libertate şi bunăstare al românilor, campania “Europa Liberă, Aici” transmite mesajul că oamenii au acum ocazia de a-şi manifesta recunoştinţa printr-un gest nobil, de pe urma căruia vor beneficia, în fond, ei înşişi.
Despre Europa Liberă… pe scurt.
Radio Europa Liberă, post finanţat de Congresul S.U.A., a fost cel mai important fenomen mediatic al României de pînă în 1989 şi a jucat un rol determinant în istoria recentă a ţării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului şi orientarea spre libertate şi democraţie se datorează în mare măsură Europei Libere.
Emisiunile Europei Libere au fost percepute şi descrise ca oxigenul care a permis românilor să respire şi să reziste sub comunism. Radio Europa Liberă a salvat vieţi şi a influenţat destine. A fost marea obsesie a lui N. Ceauşescu şi a Securităţii.
În anul 2001, statul român a găsit de cuviinţă să recunoască importanţa şi meritele Europei Libere. Preşedintele Ion Iliescu a înmânat atunci celor de la Europa Liberă distincţii şi diplome “ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român”. În 2008, când emisiunile destinate României au încetat, preşedintele Traian Băsescu a conferit Europei Libere “Ordinul Cultural în grad de mare ofiţer” pentru contribuţia la promovarea libertăţii de exprimare, în special în timpul României comuniste.
Mai multe amănunte despre susţinătorii şi partenerii campaniei “Europa Liberă, Aici” găsiţi pe site-ul Institutului Român de Istorie Recentă, www.irir.ro.
Site-ul www.europalibera.ro este dedicat memoriei Europei Libere.
UBB Radio susţine campania “Europa Liberă, Aici”
__________
Cătălin Nunu
surse: europalibera.ro, irir.ro, 100000romani.ro .