Preşedintele Traian Băsescu a depus jurământul de învestire pentru cel de-al doilea mandat, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României.
Ceremonia de învestire a început cu discursul preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Ioan Vida care a confirmat validarea de către CCR a rezultatulului alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentaride la 471 la 300.
În continuare, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat un moment religios de binecuvântare a celui de-al doilea mandar de şef al statului.
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a dat citire Traian Băsescu jurământului de învestire ca şef de al statului, prevăzut în Constituţia României.
În primul său discurs în calitate de şef al statului aflat la cel de-al doilea mandat, Traian Băsescu a afirmat că modernizarea spaţiului rural va fi una din priorităţile noului său mandat, aşa cum de altfel a promis şi în campania electorală: “Acesta este acum locul persistenţei unei grave inegalităţi de şanse, dar şi o rezervă de eficienţă pentru întreaga Românie. Principalul mijloc al valorificării acestui potenţial rural şi, în general, a potenţialului uman al ţării noastre este înnoirea sistemului de educaţie.”
Din nou, Traian Băsescu a făcut referire la oligarhi: „Voi rămâne partizanul democraţiei veritabile şi adversarul oricăror tentative de oligarhizare a României. Politicienii şi statul trebuie să asigure libera competiţie şi egalitatea de şanse a întreprinzătorilor. Este inacceptabil, într-o societate democratică cu economie de piaţă, ca anumite grupuri de interese să aibă parte de o reprezentare privilegiată, în detrimentul concurenţilor lor. În acest sens, doresc să reafirm importanţa separării clare a afacerilor de politică. Fiecare este liber să aleagă calea care i se potriveşte: binele public sau cel privat. Ambele sunt la fel de legitime, dar confuzia între ele este periculoasă. Îmi exprim speranţa că scăderea numărului de parlamentari va fi un bun prilej pentru ca suspiciunea existenţei unor conflicte de interese să nu mai planeze asupra unei părţi a clasei politice.”
În data de 14 decembrie, Curtea Constituţională (CCR) a hotărât, cu unanimitate de voturi, validarea rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009. Hotărârea a fost luată după ce Curtea Constituţională a respins cererea de anulare a alegerilor, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator.
Mara Rusu
Foto: www.presidency.ro