Colonelul Ioan Vîrciu din cadrul Inspectoratului de Jandarmi din Arad, împreună cu fiul său, Vlad, au fost infectați cu virusul Covid-19 în același timp și au fost internați în același salon cu alți pacienți aflați în stadii mai avansate ale bolii. După vindecare, acestora li s-a adus la cunoștință faptul că procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus a fost demarat și au dorit să ajute în acest sens.
Cei doi au fost de acord să răspundă la o serie de întrebări cu privire la actul lor curajos.
Domnule colonel Vîrciu, cum se face că ați decis să donați plasmă împreună cu fiul dumneavoastră?
Am văzut mulți oameni suferinzi și când am primit mesajul de la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, în care ne rugau să donăm plasmă, nici eu nici fiul meu nu am stat pe gânduri.
Pe lângă faptul că au donat plasmă sangvină după ce s-au vindecat, pe durata internării, cei doi au ajutat pe cât posibil și alți pacienți care se aflau în stadii mai avansate ale bolii.
Vlad, în ce sens i-ați ajutat pe ceilalți pacienții din salon?
Eu și tata am avut o formă ușoară de coronavirus. Pe durata internării i-am ajutat pe cei din salon cu mâncare, apă și tacâmuri deoarece familile lor fiind izolate, nu puteau sa le ducă mai nimic. Îi ajutam să-și pună sau să-și dea jos masca de oxigen și le aranjam barbotorul. Chemam medicii sau asistentele în caz că nu se simteau bine sau le scădea sub nivelul normal saturația oxigenului.
Și pe tine, Vlad, ce anume te-a determinat să donezi plasmă?
M-am gândit la familia mea. Dacă aveam nevoie și noi de plasmă, poate era cineva dispus să doneze. Mă bucur enorm că am putut ajuta, iar gândul că plasma prelevată de la mine poate salva viața unor semeni, mi-a dat încredere că vom învinge în această luptă inegală. Trebuie să avem cât mai multe arme împotriva acestui inamic nevăzut.
Pentru cât timp ați fost internați în spital?
Tatăl meu a fost internat timp de 5 zile, iar eu timp de 8 zile.
Vlad, înțeleg că ești student la medicină. Știi oare să îmi spui în ce constă mai exact recoltarea plasmei?
Recolatarea de plasmă seamană mult cu o dializă. Procesul functionează in felul urmator: ți se ia sânge și se centrifughează pentru a-l împărți în plasmă și elemente figurate (eritrocite si trombocite). Plasma rămâne în aparat și elementele figurate sunt reintroduse în organism. Astfel pierzi mai puține lichide decât în mod normal.
În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași. Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților. În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.
Sursa: Aradon
Andrei Blaga