Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și unele guverne ale lumii au modificat politici și tratamente în cazul virusului pe baza datelor eronate furnizate de o firmă de analiza mai puțin cunoscută din Statele Unite ale Americii, situație care generează suspiciuni asupra studiilor unor reviste prestigioase precum Lancet și New Journal of Medicine.
Potrivit The Guardian, compania de analizare a datelor medicale Surgisphere, cu sediul în SUA, a furnizat date pentru numeroase studii despre răspândirea noului coronavirus. În cadrul acestei companii figurează un scriitor de literatură științifico-fantastică și un model de conținut destinat adulților. Până acum aceștia nu au putut explica în mod adecvat sursele datelor ori metodologia.
Datele obținute pe care compania pretindea că le-a obținut de la peste o mie de spitale din întreaga lume au format baza unor articole științifice care au condus la modificări ale politicilor privind tratamentele în cazul Covid-19 în țările latino-americane. De asemenea, datele au condus la decizia OMS și a unor instituții de cercetare din diverse țări de a opri testarea eficienței medicamentului controversat hidroxiclorochină.
În această miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat însă că anumite teste vor fi reluate.
The Lancet și New England Journal of Medicine, două dintre cele mai importante publicații medicale din lume, au publicat studii elaborate pe baza datelor furnizate de firma de analizare a datelor medicale Surgisphere. Printre autorii analizelor se numără până și directorul companiei, Sapan Desai.
La solicitarea celor de la revista The Guardian, revista The Lancet a transmis un comunicat în care și-a exprimat ,,preocupare” privind un studiu publicat. În același mod a procedat și publicația New England Journal of Medicine.
Un audit independent asupra provenienței și validării datelor a fost comandat de autori neafiliați ai companiei Surgisphere, în contextul ,,preocupărilor generate asupra credibilității bazei de date” din contextual pandemiei.
Principalele informații depistate prin investigația cotidianului The Guardian:
- Cercetările efectuate în materialele publicate sugerează faptul că există prea puține informații sau aproape deloc în legătură cu angajații companiei Surgisphere, neavând niciun fel de pregătire științifică.
- Pagina de LinkeIn a companiei are mai puțin de 100 de persoane care urmăresc conținutul, iar săptămână trecută prezenta șase angajați. Miercuri, lista a fost redusă la trei angajați.
- Deși Surgisphere susține că deține una dintre cele mai mari baze de date despre spitalele din lume, nu apare să aibe aproape deloc prezență online.
- Până luni, secțiunea de ,,contacte” a site-ului Surgisphere direcționa mesajele către o platformă WordPress a unui site de criptomonede, generând suspiciuni asupra posibilității spitalelor de a se alătura bazei de date.
- Sapan Desai figurează în trei procese de malpraxis medical, care nu au legătură cu baza de date a Surgisphere. Desai a catalogat acuzațiile care i-au fost aduse drept ,,nefondate”.
- În anul 2008, Desai a lansat o companie pentru colectarea de fonduri pe site-ul Indiegogo, promovând ceea ce a numit drept ,, un dispozitiv portabil de amplificare cognitivă de generație viitoare care poate ajuta la realizarea a ceea ce nu se credea a fi vreodată posibil”. Dispozitivul nu a fost realizat.
- Pagina de Wikipedia a lui Sapan Desai a fost ștearsă după adresarea întrebărilor referitoare de Surgisphere.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri după-amiază reluarea testelor la nivel global cu hidroxiclorochină, după ce comisia proprie de monitorizare a siguranței datelor nu a depistat creșterea riscurilor de mortalitate pentru pacienții care primesc tratamentul.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a declarat că toate elementele testului ,,Solidaritate”, prin care sunt examinate o serie de potențiale tratamente anti-COVID-19, vor continua. Până acum, peste 3.500 de pacienți au fost recrutați pentru aceste teste, din 35 de țări, conform The Guardian.
,,Pe baza datelor disponibile privind numărul cazurilor de decese, membrii comisiei au recomandat să nu existe motive pentru modificare protocolului de testare. Grupul executiv a primit această recomandare și a aprobat continuarea testului ,,Solidaritatea”, inclusiv cel cu hidroxiclorochina.”, a declarat dr. Tedros.
Semnele de întrebare în ceea ce privește compania Surgisphere au crescut considerabil în ultimele săptămâni în comunitatea medicală.
Pe data de 22 mai, revista Lancet a publicat un studiu în care susținea faptul că a demonstrat că hidroxiclorochina, medicamentul pentru antimalarie, care a fost promovat de însuși președintele SUA, Donald Trump, a fost asociat cu creșterea ratei de mortalitate în cazul pacienților infectați cu coronavirus și a problemelor cardiace.
Spre disperarea comunității medicale, Trump a promovat într-un mod public hidrocloroxina ca ,,medicamentul minune” în ciuda lipsei dovezilor în ceea ce constă eficiența acestuia în tratarea bolnavilor de COVID-19.
Un studiu al revistei The Lancet, care l-a denumite pe Sapan Desai pentru unul dintre autori, a susținut faptul că a analizat datele Surgisphere colectate de la aproape 96.000 de pacienți cu COVID-19, internați în 671 de spitale din baza lor de date din 1.200 de spitale din întreaga lume, care au primit tratament doar cu hidrocloroxină sau în combinație cu alte antibiotice.
Rezultatele negative din întreaga lume a determinat OMS să retragă tratamentul cu hidrocloroxina din testările lor în încercarea de a găsi cel mai eficient tratament pentru coronavirus.
,,Avem încredere că acest studiu ne va lămuri în legătură cu tot.”, declară Richard Horton, editorul revistei Lancet.
Câteva zile mai târziu, revista Guardian din Australia a relevat erori surprinzătoare în datele australiene incluse în studiu. Acesta susține că cercetătorii au obținut acces la datele prin Surgisphere de la cinci spitale, înregistrând 600 de pacienți infectați cu COVID-19 și 73 de decese în rândul australienilor începând cu 21 aprilie. Datele furnizate de Universitate ,,Johns Hopkins” arată că doar 67 de decese au fost cauzate de virus au fost înregistrate în Australia până la 21 aprilie. Numărul nu a crescut la 73 până la 23 aprilie. Desai a spus că
,,un spital din Asia a fost inclus accidental în datele celor din Australia, ceea ce a dus la o supraestimare a cazurilor”.
Revista Lancet a publicat o mică retragere legată de constatările din cazul datelor din Australia în urma materialului publicat de cei de la The Guardian.
Un alt semn de întrebare, care a afectat cel mai mult comunitatea științifică, este modul în care Surgisphere, înființată de Desai în 2008 ca o companie de educație medicală care a publicat manuale, a devenit proprietarul unei baze de date internaționale puternice. Această bază de date, deși a fost anunțată recent de Surgisphere, are acces la datele de la 96.000 de pacienți din întreaga lume.
,,Surgisphere a apărut de nicăieri pentru a conduce probabil cel mai influent studiu global în această pandemie într-un interval de câteva săptămâni.”, a declarat Dr. James Todaro, de la MedicineUncesored, conform The Guardian.
Când a fost contactat de cei de la Guardian, Desai a spus că Surgisphere angajează doar 11 persoane. Angajații enumerați pe LinkedIn au fost înregistrați pe site ca făcând parte din companie de doar două luni. Unii dintre ei, majoritatea, nu apăreau să aibă un fond științific sau statistic, dar sunt menționate abilități în expertiza de strategie, redactare, leadership și achiziție.
,,Nu are niciun sens. Era nevoie de mult mai multe cercetări decât atât.”, a continuat Dr. Todaro.
Desai a declarat pentru The Guardian:
,,Surgisphere a fost în business încă din 2008. Serviciile noastre de analiză a datelor de asistență medicală au început aproximativ în aceeași perioadă și au continuat să crească încă din acel moment. Folosim o mulțime de inteligență artificială și învățare automată pentru a automatiza acest proces pe cât posibil, ceea ce este singurul mod în care această sarcină este chiar posibilă.”
Nu este încă clar din metodologia studiilor care au utilizat datele Surgisphere sau cele de pe site-ul companiei în sine, modul în care compania a fost în măsură să pună la dispoziție acorduri de schimb de date de la atâtea spitale din lume, inclusiv din cele cu tehnologie limitată, toate rămânând în cadrul regulilor de reglementare, de protecție a datelor și etice ale fiecărei țări.
Sursa: Pexels
Bianca Bărbat