A treia zi a conferinței de la Copenhaga privind schimbările climatice a adus în prim-plan deliberări, proteste și cerințe de la mici insule din Pacific, precum și alte argumente politice între cei mai mari poluatori, China și Statele Unite.
În cadrul conferinței, Statele insulare mici și țările sărace din Africa au propus un acord cu caracter obligatoriu, mai dur decât Protocolul de la Kyoto, însă țările bogate au respins propunerea.
Printre problemele de mediu din cadrul conferinței se numără și sigla (COP15) care desemnează cea de-a 15-a Conferință a părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra modificărilor climatice (UNFCC). Reprezentantul delegaţiei chineze, Su Wei, este de părere că aceasta ar fi trebuit sa reprezinte Protocolul de la Kyoto, care stabileşte angajamente de constrângere pentru ţările dezvoltate.
Printre altele, delegația chineză acuză SUA, UE şi Japonia pentru reducerile prea mici pe care le fac în privința emisiilor de gaze cu efect de seră. Su Wei a respins propunerea UE a națiunilor în curs de dezvoltare, avansate din punct de vedere economic, conform căreia acestea se angajau la o reducere a emisiilor de gaze. Ele își mai propuneau să plătească o parte din finanţarea publică de adaptare şi de atenuare a schimbărilor climatice din ţările în curs de dezvoltare.
Guvernul danez afirmă că Danemarca, care deja a pus pe masă 0,16 miliarde de euro, este una dintre primele țări din lume dispusă să aloce finanțare pentru țările în curs de dezvoltare pentru adaptările climatice.
Uniunea Europeană a estimat pentru ajutorarea țărilor in curs de dezvoltare o nevoie de aproximativ 5-7 miliarde de euro, în funcție de Departamentul de afaceri al UE.
Trimisul american în privința schimbărilor climatice, Todd Stern, a declarat că, într-adevăr, China este țara cu o cea mai dramatică situație în ceea ce privește emisiile de gaze și că nu este posibil un nou accord fără China. De asemenea, Todd Stern a răspuns afirmativ cererii de ajutor a ONU cu 10 miliarde de dolari, bani ce vor fi distribuiți la nivel internațional din 2010 până în 2012, privind un ajutor pe termen scurt pentru adaptarea țărilor vulnerabile.
Aparaschivei Andreea Monica
Foto: Cop15.dk