Grecia riscă să fie exclusă din zona euro şi din UE

Internaţional

Situaţia Greciei  devine din ce în ce mai rea. Ţara riscă să fie exclusă din zona euro dar şi din Uniunea Europeană dacă nu acceptă planul propus de statele europene la 27 octombrie pentru a ieşi din situţia delicată în care se află.

,,Neacceptarea planului înseamnă ieşirea din euro, neacceptarea planului pentru greci înseamnă ieşirea din Europa”, a declarat Jean Leonetti pentru  postul de radio Europe 1.

Câteva din măsurile de austeritate pe care ar trebui să le ia Grecia sunt:

  • vârsta de pensionare va creşte de la 61, la 65 de ani
  • TVA-ul va creşte de la 19, la 23%
  • vor creşte taxele şi impozitele pe case şi locuinţe
  • pensionarii care au venituri mai mari de 1000 de euro vor suferi tăieri de 20%
  • accizele pe alcool, tutun şi produse de lux vor creşte cu o treime
  • salariaţii din sectorul public vor avea salariile tăiate cu 20%.

În cazul în care Grecia va ieşi din zona euro, economiştii se tem că acesta ar putea fi sfârşitul euro. Ţări mari precum Portugalia, Italia, Spania, Franţa vor trebui să îşi achite datoriile externe, fapt ce ar duce la falimentarea băncilor acestor state.

Premierul grec Giorgios Papandreou a anunţat membrilor guvernului că referendumul privind ieşirea Greciei din zona euro nu va mai avea loc. Premierul se va confrunta vineri, în jurul orei 22.00 GMT (24.00, ora României), cu un vot de încredere în Parlament privind planul european de salvare a Greciei. Două deputate socialiste au menţionat  că nu vor acorda votul de încredere Guvernului grec, care ar risca astfel pierderea majorităţii în Parlament, ajunsă la 150 de voturi din totalul de  300.

Şefii de stat şi de guvern ai principalelor ţări bogate şi emergente s-au reunit la Cannes, în Franţa timp de două zile, la forumul G20. Principalele teme de discuţie au fost situaţia din Grecia şi planul de salvare adoptat de zona euro. Concluzia discuţiilor purtate la G20 a fost aceea că statul elen trebuie să se decidă dacă vrea sau nu să rămână în zona euro până la începutul lunii decembrie.

_____________

Diana Mărginean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts