În urma datelor prezentate de inițiativa ”2035 fără tutun” înainte de Ziua Mondială fără Tutun, marcată pe 31 mai a fiecărui an de Organizația Mondială a Sănătății, un sfert dintre adolescenții din România au fumat cel puțin o dată în viață, peste 50.000 fumează în mod curent.
Potrivit ultimului studiu global Global Youth Tobacco Survey (2017 – 2018) România privind consumul tutunului, care a fost realizat la nivel național de 5.409 copii şcolarizaţi în clasele VI-VIII, cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani a scos în evidență faptul că 30,1% dintre respondenți au încercat să fumeze țigări cel puțin o dată, iar 8,6 % dintre intervievați au fumat țigări în ultimele 30 de zile. La nivelul țării noastre, 53.523 de copii cu vârsta între 13 – 15 ani sunt consumatori constanți de tutun. Iar numărul țigărilor fumate de cei mici are o medie de 83.027.280 pe an, în contextul în care fumatul este prima cauză de îmbolnăvire în România și în lume, iar peste 36.600 de români mor anual din cauza fumatului.
,,Cele peste 350 de organizații medicale, academice, non-guvernamentale reunite sub platforma Inițiativei 2035 Fără Tutun au solicitat permanent autorităților române să îndeplinească obligațiile legale asumate de România prin tratate și legi și cele morale față de generațiile tinere. Prevederile legale pe care le-am solicitat sunt: adoptarea de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun, modificarea și completarea urgentă a legislației din domeniul reducerii consumului de tutun în ceea ce privește utilizarea produselor din tutun, nicotină sau țigări electronice în spațiile publice închise, adoptarea de politici fiscale uniforme pentru toate produsele din tutun, adresând vidul legislativ care permite taxarea la niveluri inferioare a produselor noi apărute pe piață, direcționarea taxelor suplimentare aferente în campanii educaționale la nivel național adresate prioritar grupei de vârstă de debut a consumului de tutun-13-15 ani, precum și pentru sprjinirea renunțării la fumat”, a scris Europa FM.
Un studiu realizat în 23 de țări dezvoltate și în 30 de țări în curs de dezvoltare a demonstrat că interzicerea tuturor formelor de publicitate reduce consumul de tutun cu 23,5%.
Sursa: Denisa Poliec
Denisa Poliec