În 2018, România s-a situat pe locul nouă în topul celor mai importanți producători de bere dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu o producție de aproximativ 1,8 miliarde de litri, potrivit unui studiu publicat de Eurostat cu ocazia Zilei Internaționale a berii.
Conform unor date publicate de sursa citată, Germania este producătorul de top al UE, cu o producție de 8,3 miliarde de litri de bere, fiind urmată de Regatul Unit (4,5 miliarde de litri) și Polonia (4 miliarde de litri). Plasarea țării noastre în primele zece locuri, arată că românii se numără printre marii iubitori ai consumului de bere, cu o valoare de peste 94,1 de litri pe cap de locuitor.
Potrivit Economica.net cel mai mare consum de bere s-a înregistrat în centrul țării, iar media lunară presupune o cheltuială de 3,86 lei pe cap de locuitor alocați achiziționării de bere. În ceea ce privește consumul în funcție de mediul de rezidență, se pare că oamenii din mediul urban consumă mai multă bere decât cei din zonele rurale, aceștia din urmă preferând vinul.
Din punct de vedere economic, berea are o contribuție semnificativă pentru economia României, reprezentând un stimul real cu influență pentru forța de muncă. Conform sursei citate, industria berii asigură constant un număr important de locuri de muncă, iar fabricile de bere generează investiții de miliarde de euro pentru modernizarea capacității de producție.
Pagina oficială Berarii României arată că în ultimul an s-au oferit 84,988 de locuri de muncă în industria berii în România, iar nivelul contribuției anuale ale membrilor Asociației la bugetul de stat a atins 251 de milioane de euro doar în 2019, cumulând un total de 1,62 de miliarde de euro pentru ultimii 16 ani.
În ceea ce privește tipurile de bere, aceeași sursă arată că berea poate fi împărțită pe categorii în funcție de temperatura de fermentație, respectiv de joasă sau înaltă fermentație. Principalele tipuri sunt Pilsner Lager, Special Lager, Extra Lager, Ale, Abbey sau Black stout. Pe lângă acestea se numără multe altele, printre care și berea din grâu sau cea fără alcool.
De asemenea, cu ceva ani în urmă, o inovație pe piață au adus-o berile cu arome, adăugându-se lângă gustul puternic-amărui de malț și hamei un strop din savoarea lămâilor, grefelor sau a fructelor de pădure. Preferința consumatorilor pentru berea aromatizată s-a arătat în vânzările care au crescut cu un procent de peste 32% în ultimul an.
Cert este că indiferent de tipul ales sau costul acesteia, berea rămâne un factor cu o puternică infuență asupra societății. Nevoia de a celebra acest fapt a dus la stabilirea Zilei Internaționale a berii în prima zi de vineri a lunii august, printre scopurile acesteia fiind și acela de a „uni întreaga lume sub flamura berii, celebrând berile tuturor naţiunilor, împreună, într-una şi aceeaşi zi.”, potrivit internationalbeerday.com.
De-a lungul timpului însă, berea a căpătat tot mai multe semnificații și a ajuns să fie celebrată de împătimiți ai acestei băuturi la festivaluri internaționale cu milioane de participanți. Printre cele mai importante se numără Oktoberfest, Great British Festival , Weekendul Berii Belgiene la Bruxelles, Festivalul Berii de la Praga și Festivalul Berii din Belgrad.
Pe lângă rolul său în societate și economie, se pare că berea îndeplinește un rol important și în alimentație. Într-un interviu acordat postului de radio Impact FM, medicul cardiolog Cezar Amititeloaie enumeră beneficiile berii pentru sănătate. Menționând faptul că berea este o băutură foarte hrănitoare, aceasta ar putea preveni diverse afecțiuni sau boli precum Alzheimer și Parkinson, dar și scăderea riscului de osteoporoză datorită concentrației sale ridicate de siliciu care duce la întărirea și protecția oaselor.
De asemenea, berea prezintă numeroase beneficii pentru rinichi, pentru inimă și ajută la reducerea colesterolului prin eliminarea lipidelor existente pe pereții artelelor. Iar pentru că are o concentrație de peste 80% de apă, aceasta încetinește ritmul îmbătrânirii pielii, asigurând doza optimă de hidratare.
Sursa: Unsplash
Bianca Dogaru