Studenții sunt de părere că facultățile mai au de lucru la relația dintre aceștia

Studenti

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) critică interesele universităților în contextul lansării celui de-al șaselea raport național privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului în instituțiile de învățământ superior de stat din țară pentru anul universitar 2017-2018.

“La 7 ani de la emiterea acestui act normativ, încă există instituții de învățământ superior de stat care nu au adoptat un astfel de document propriu. Aproape un sfert (22,22%) dintre universitățile de stat din România nu le oferă, la acest moment, acces public online studenților la un Cod universitar al drepturilor și obligațiilor studentului sau nu l-au adoptat.

În numeroase cazuri, instituțiile de învățământ superior au înțeles prin adoptarea unui cod propriu trunchierea celui existent la nivel național, din documentele a peste 10% dintre universități fiind omise mai mult de jumătate dintre prevederile cuprinse în varianta de referință națională.

Comparativ cu raportările precedente, în care niciun drept nu se regăsea în codurile universitare, ci doar o singură obligație, se poate observa că, în continuare, interesul universităților este îndreptat ‘la dublu’ spre a promova îndatoririle studenților, nu și drepturile acestora”, afirmă ANOSR.

De asemenea, membrii ANOSR sunt de părere că sistemul de evaluare a cadrelor didactice de către studenți este superficială, astfel încât studenții nu sunt încurajați să participe la aceste evaluări sau nu pot evalua deloc, iar demersurile asupra sistemului educațional din universitățile românești sunt aproape inexistente. Această problemă, susțin ei, se datorează lipsei creării și dezvoltării unei culturi a evaluării/

Și în cazul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca au fost semnalate probleme din partea studenților cu privire la sistemul de evaluare a profesorilor, însă, susțin aceștia, odată ce problemele au fost semnalate, rezolvarea lor a venit la scurt timp.

Atât FSPAC, cât și Universitatea Babeș-Bolyai de care aceasta aparține, trimit studenților pe mail informații cu privire la evaluarea profesorilor în perioada în care aceasta se desfășoară.

– Material realizat de Alex Barteș

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts