Comisia Europeană a publicat miercuri, 10.06.2020, raportul de convergență, care conține evaluarea statelor membre din afara zonei zero care s-au angajat să adopte moneda euro printre care și Româania.
Conform raportului de convergență, tara noastră nu îndeplinește nici măcar unul din cele patru criterii necesare pentru aderarea în zona zero și adoptarea monedei naționale euro. Cele patru criterii necesare pentru adoptarea monedei euro sunt prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) la articolul 140, alineatul (1) , acestea fiind următoarele: realizarea unui grad înalt de stabilitate a prețurilor, caracterul solid al finanțelor publice, respectarea limitelor normale de fluctuație prevăzute de mecanismul cursului de schimb din Sistemul Monetar European, timp de cel puțin doi ani, fără devalorizarea monedei în raport cu moneda euro și caracterul durabil al convergenței atinse de statul membru care face obiectul unei derogări și al participării sale la mecanismul cursului de schimb, care se reflectă în nivelul ratelor dobânzilor pe termen lung.
Conform Comisiei sunt analizate și compatibilitatea legislației naționale cu normele uniunii economice și monetare.
„Raportul de convergență de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție.”, afirmă Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor conform sursei citate.
În urma unei analize detaliate Consiliul European a constatat că România nu îndeplinește criteriul de soliditate a finanțelor publice și astfel a deschis procedura de deficit excesiv pentru România în 4 aprilie 2020, fixând anul 2022 ca termen limită pentru corectarea acestui deficit excesiv, celelalte șase state îndeplinind acest criteriu.
Criteriul care prevede respectarea limitelor normale de fluctuație prevăzute de mecanismul cursului de schimb nu este îndeplinit de niciunul din statele avute în vizor de Comisia Europeană.
„Raportul de convergenţă de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele ţări, deşi rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croaţia şi Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor ţări în această direcţie”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, potrivit Agerpres.
Confrom Agerpres, tendinţa expansionistă determinată în principal de majorările de pensii urmează să fie consolidată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Nivelul datoriei publice ca procent din PIB ar urma să crească de la 35,2% în 2019 la aproximativ 46,2% în 2020 şi 54,7% în 2021.
Raportul de convergență creat de Consiliului European se referă la cele șapte state membre europene din afara zonei zero: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Dintre aceste state România este singura care nu îndeplinește nici măcar un singur criteriu.
Sursa: Pixabay
Petra Bence