Reportaj | Tatuajul – cultură sau modernitate?

Cultură

De mii de ani, oamenii şi-au făcut tot felul  de semne pe întreg corpul. În trecut tatuajul reprezenta nivelul de trai al unei persoane, un simbol al credinţei sau un mod de transmitere a mesajelor secrete, asemenea unui cod.  În zilele noastre, tatuajul este mai mult o modă printre tineri.

lrap_0811_06_z+dia_de_los_muertos+tattoo_magic

Potrivit izvoarelor arheologice, tatuarea se regăseşte pentru prima dată în Nouă Zeelandă. Instrumentul pentru tatuat era o dalta din os, construită ori cu o parte extrem de dreapta ori cu o margine zimţată.

Cei din Maori, respectiv populaţia din partea centrală a Noii Zeelande este cunoscută pentru tatuajele care şi le fac pe faţă. Istoria arată că tatuajele lor tradiţionale Maori se numesc TA MOKO şi reprezintă desene spiralate şi complexe care acoperă toată faţă. În cultură lor, capul este considerat partea cea mai sacră a corpului şi deoarece cauza sângerare, era făcută doar de cei pricepuţi. Toţi cei cu rang înalt, din populaţia Maori erau tatuaţi, iar cine nu avea tatuaje era considerat fără statut social.

În Rusia tatuajele deţinuţilor au o semnificaţie secretă

Începând cu anul 1920, în închisorile din Rusia  au apărut primele tatuaje, cu imagini religioase ca şi formă, dar deloc ca şi sens. Spre exemplu: o cruce pe piept semnifică că purtătorul ei este un hoţ sau Fecioara Maria şi pruncul Iisus însemna că deţinutul a fost un hoţ de când era mic, conform timpul.md.

Există oameni care nu pot avea tatuaje

Potrivit specialiştilor, oamenii care suferă de hepatită sau diabet zaharat nu pot avea tatuaje deoarece sunt hipersensibili şi este periculos. Tatuarea nu este recomandă nici gravidelor sau femeilor care alăptează. Există de asemenea, unele părţi ale corpului unde nu trebuie să faci tatuaje: părţile laterale ale degetelor, palmele şi tălpile, deoarece aici se regăsesc mai multe terminaţii nervoase.

Preţul unui tatuaj se stabileşte în funcţie de complexitatea, mărimea şi durata lucrărilor. Preţul variază în funcţie de centimetrii pătraţi.

– Adriana Boicean / Sursa fotografiei: www.lowridermagazine.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts